AKP’nin Paketi Gerçekten Demokratik mi?

Son günlerin en önemli konularından birisi AKP’nin “Demokratikleşme Paketi” diye isimlendirdiği, ancak bir türlü açıklayamadığı birtakım kanunlarda değişiklik öngören bir pakettir. Güncel siyasi olayları dikkatli, ve düzenli takip eden herkesin teslim edeceği üzere bu paket PKK’nın talepleri ve dayatmaları sonucunda AKP’nin hazırlamak zorunda kaldığı bir pakettir. Bu paketin sözde “Çözüm Süreci” kapsamında olduğu da tartışmasız bir husustur.

AKP’nin hazırladığı, ancak açıklamakta sıkıntı yaşadığı Demokratikleşme Paketi’nin hangi hususları içerdiğini, içerdiği hususların demokratikleşme ile bir ilgisinin bulunup bulunmadığını bilmiyoruz. Bu paketin PKK’nın talepleri ve dayatmaları sonucu hazırlanmış olması her Türk Milliyetçisi, her vatansever gibi bizi de kaygılandırıyor.

Medyadan öğrendiğimize göre Başbakan Tayyip ERDOĞAN, önümüzdeki günlerde paketin içeriği ile ilgili bir basın toplantısı yapacak. Her Türk Milliyetçisi gibi vatanımıza, milletimize karşı duyduğumuz sorumluluk sebebi ile bu paketin ne olup olmadığının doğru anlaşılmasına katkıda bulunmak amacı ile üç bölümden oluşacak bir yazı dizi hazırlamaya karar verdik. Birinci bölümde demokrasinin niteliklerini, demokratik devletin unsurlarını, özelliklerini, ikinci  bölümde demokrasi ve demokratik devlet konusunda halen yaşadığımız sıkıntıları, üçüncü ve son bölümde de AKP’nin hazırladığı paketin  demokrasi ve demokratikleşme ile ilgisinin bulunup bulunmadığını açıklamaya çalışacağız.

Demokrasinin standart bir tanımını yapmak mümkün değildir. Ancak, demokrasinin  tüm demokratik ülkelerde kabul görmüş vazgeçilmez niteliklerini ortaya koyarak demokrasi kavramının anlaşılmasına yardımcı olabiliriz. Demokrasinin vazgeçilmez nitelikleri şunlardır:

1-Halkın Yönetime Katılması
Demokrasinin en vazgeçilmez fonksiyonu halkın yönetime katılmasıdır. Halkın yönetime katılmadığı bir yönetimin demokrasi ile uzaktan yakından bir ilgisi olamaz.

2-Halkın Tercihlerini Özgürce Kullanması
İnsanların yönetim ve diğer hususlarla ilgili tercihlerini hiçbir baskı ve zorlama olmadan kullanabilmesi gerekir. Özgürlük yoksa demokrasi de yoktur. Özgür olmayan katılım demokratik değildir.

3-Çoğunluğun İktidar, Azınlığın Siyasi Temsil Hakkına Sahip Olması
Demokrasilerde çoğunluk iktidarı eline alır, ülkeyi yönetir. Çoğunluğun iktidarı eline alıp ülkeyi yönetmesine karşılık azınlıkta kalanlar da siyasi temsile hak kazanırlar. Azınlıkta kalanların siyasi temsile hak kazanamadıkları yönetimlere demokratik yönetim denilemez.

4-Çoğulculuk
Demokrasi, farklı düşüncelerin özgür bir ortamda özgürce kendini ifade etmesine imkan veren bir yönetim biçimidir. Şiddete başvurmamak veya şiddeti teşvik etmemek ve başkalarının özgürlüklerini tehdit etmemek şartıyla herkes düşüncelerini serbestçe ifade edebilmelidir.

5-Hukuk Devleti
Demokrasinin var olabilmesi için öncelikle mevcut yönetimin “Hukuk Devleti”niteliğini kazanması gerekir. Hukuk Devletinde idarenin kendisinin koyduğu  kurallara  uymak zorunda olması ve idarenin tüm eylem ve işlerinin bağımsız yargı tarafından denetlenmesi zorunluluğu vardır. Böylelikle idarenin zorba bir yönetim olmasının önüne geçilmiş olur. Hukuk Devleti, diğerleri gibi demokrasinin vazgeçilmez niteliklerindendir.

Demokrasinin temel niteliklerini açıkladıktan sonra Demokratik Devletin olmazsa olmaz unsurlarını açıklamaya geçebiliriz. Bir devletin demokratik devlet sayılabilmesi için asgari olarak aşağıdaki unsurları taşıması gerekir. İşte, Demokratik Devletin olmazsa olmaz unsurları,

A) Siyasi İktidar, Genel Oya Dayanan Serbest Seçimlerle Oluşmalıdır 
Ülkeyi yönetecek olan hükümet, özgürlük ortamı içinde her vatandaşın eşit oy sahibi olduğu serbest seçimler sonucu oluşmalıdır. Böylelikle, halkın iradesinin yönetime yansıması sağlanmış olacaktır.

B) Serbestçe Örgütlenebilen Siyasi Partiler Mevcut Olmalıdır
Farklı siyasi görüşlerin sonucu farklı siyasi partiler kurulabilmeli, bu siyasi partiler hiçbir engelle karşılaşmadan serbestçe örgütlenebilmelidir. Bu, halkın yönetime katılabilmesi ve tercihlerini özgürce kullanabilmesi için gerekli olan bir husustur.

C) Siyasi Partiler Arasında Eşit Şartlarda Yürüyen İktidar Yarışması Olmalıdır
Siyasi partiler ülkeyi yönetmek amacı ile kurulurlar. Her siyasi parti,  iktidara gelerek kendi programını uygulamak suretiyle ülkeyi kalkındırmak, halkı refaha ulaştırmak ister. Bunun gerçekleşebilmesi için siyasi partiler arasındaki iktidar yarışmasının eşit şartlar altında yapılması gerekir. 

D)Anayasada Herkesin Temel Hak ve Özgürlükleri Tanınmış ve Hukuki Güvenceye Bağlanmış Olmalıdır.
Temel hak ve özgürlükler demokratik devletin en önemli unsurlarındandır. Bu nedenle bir devletin demokratik devlet olarak nitelenebilmesi için o ülke vatandaşlarının temel hak ve özgürlükleri anayasada eksiksiz olarak tanınmalı ve hukuki güvence altına alınmış olmalıdır. Böylece, iktidara gelecek olan herhangi bir parti herhangi bir sebeple vatandaşların temel hak ve özgürlüklerini kullanmasını engelleyememelidir.

(Devam edecek)

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!