AKP’li yetkililer, 12 Eylül Referandumundan beri mevcut Anayasanın ihtiyaçları karşılamadığını, bu sebeble yeni bir anayasa yapmak gerektiğini, bunu 12 Haziran seçimlerinden sonra yapacaklarını sık sık tekrarlıyorlar. Yeni bir Anayasa yapılması konusunda toplumda az çok bir uzlaşma mevcut. Ancak, “Nasıl Bir Anayasa Yapılacağı” konusunda bırakın uzlaşmayı, uzarında tartışılacak anayasa hazırlıkları dahi mevcut değil. Doğrusu, siyasi partilerin seçim öncesi yeni bir Anayasa konusundaki fikirlerini, varsa hazırlıklarını kamuoyuna açıklamaları gerekir. Bu yapılmalıdır ki; seçmenler bu açıklamaları inceleyip değerlendirerek bir sonuca ulaşabilsinler ve tercihlerini belirleyebilsinler.
Yeterli olmasa da muhalefet partileri CHP ve MHP’den yeni anayasa konusunda bazı açıklamalar yapıldı. Ancak, iktidar partisi AKP’den bu konuda yapılmış hiçbir açıklama yok. Halbuki, yeni anayasa konusunda en istekli, en iddialı parti AKP. Bu durumda AKP’nin öne çıkarak yeni anayasa konusundaki düşüncelerini, varsa hazırlıklarını açıklaması gerek.
AKP yetkilileri, yeni anayasa konusunda sadece yaldızlı, yuvarlak bazı sloganlar söylüyorlar ve vatandaştan yeni anayasa için kendilerine 367’nin de üstünde bir güç vermelerini istiyorlar. AKP’den yeni anayasa konusunda açıklama gelmemiş olmasını bir hazırlıkları olmadığı nedenine bağlamak mümkün müdür? Acaba, AKP yetkilileri hazırlıkları olmadığından mahçup olmamak için mi açıklama yapmıyorlar? Böyle bir şey söz konusu değil. Siyasi partiler arasında anayasa konusunda belki de en hazırlıklı parti AKP. Bunu siyasi gelişmeleri takip eden herkes biliyor. Peki, hal böyle iken AKP anayasa hazırlığını neden açıklamıyor? Bu soru haklı olarak herkesin zihnini meşgul ediyor. AKP’nin anayasa hazırlığı konusunda suskun kalması MHP Genel Başkanı Sayın Devlet BAHÇELİ’nin iddialarının haklı olabileceği ihtimalini gündemine getiriyor.
MHP Genel Başkanı Sayın Devlet BAHÇELİ, AKP’nin ÖCALAN ile müzakere yaptığını, bu müzakerelerde PKK’nın taleplerini karşılayacak şekilde anayasa yapılması için mutabakata varıldığını, bu mutabakat çerçevesinde özellikle Anayasanın değiştirilmesi dahi teklif edilemeyen ilk üç maddesinin değiştirilerek federasyona, Kürtçe’nin ikinci resmi dil olmasına imkan veren, üniter-ulus devlet yapısını bozan,bayrağın, başkentin değiştirilebileceği, içinde “Türk” kelimesi bulunmayan bir anayasa yapılacağını, bu sebeblerle bu mutabakatın milletten gizlendiğini iddia ediyor.
AKP yetkililerinin suskun kalmaları Sayın Devlet BAHÇELİ’nin iddialarına haklılık kazandırıyor. AKP yetkilileri Sayın BAHÇELİ’nin iddialarının doğru olmadığını düşünüyorlarsa hemen anayasa konusundaki düşüncelerini, varsa hazırlıklarını açıklamaları şarttır. Bunu yapmadıkları takdirde en azından bizler Sayın BAHÇELİ’nin iddialarının doğru olduğuna hükmedeceğiz.
AKP’nin milletinden gündeminden farklı bir gizli gündemi olup olmadığının deşifre edilmesi şarttır. Bu yapılmalıdır ki; AKP hak etmediği halde 3. defa iktidar olamasın. Bunu sağlayabilmek için 12 Haziran’a kadar AKP’li adaylara sürekli sorular sormak, Onları yeni anayasa konusunda açıklama yapmak zorunda bırakmak gerekir. AKP’li adaylara sorulabilecek bazı sorular zihnimde oluştu. Yardımcı olabileceği düşüncesiyle bu soruları aşağıda açıklıyorum. İşte sorular:
1-Anayasa’nın ilk üç maddesi değiştirilecek midir?
2-Bu ilk üç maddenin değiştirilme sebebi nedir?
3-Anayasa değişikliğiyle Kürtçe ikinci resmi dil olacak mıdır?
4- Anayasa değişikliğiyle başkent değiştirilecek midir? Değiştirilecekse başkent neresi olacaktır?
5-Anayasa değişikliğiyle bayrak değişecek midir? Değişecekse nasıl bir bayrak olacaktır?
6-Anayasa değişikliği ile federasyona geçiş sağlanacak mıdır?
7-Anayasadan “Türk” kelimesi çıkarılacak mıdır?
8-Anayasa değişikliği ile milli marş değişecek midir? Yeni milli marş ne olacaktır?
9-ÖCALAN’a af çıkacak mıdır?
10-Anayasanın ilk üç maddesinin değiştirilmesi Türkiye’ye, Türk Milleti’ne bir yarar sağlayacak mıdır? Sağlayacaksa bu yararlar nelerdir?