Akar, Gara operasyonuna ilişkin açıklamalar için TBMM’de

Akar, Gara operasyonuna ilişkin açıklamalar için TBMM'de

Milli Savunma Bakanı Hulis Akar ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu TBMM’de Gara operasyonuna ilişkin açıklama yapıyor.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Gara operasyonuyla ilgili Meclis’te bilgilendirme yapıyor.

Bakan Akar’ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

– Harekatlar planlandığı şekilde devam etmektedir. Bu operasyonlar sonucunda belli istikametler teröristlerden büyük ölçüde temizlendi, temizlenmekte. Teröristlerin hareket kabiliyeti kısıtlandı. Örgütün, Gara’da toplanmaya başladığı istihbare edilmiştir. Bulunduğu konum itibarıyla, sıra dağlardan dolayı, Gara’da bir harekat icra edilmemişti. Bu nedenle bu bölgede bulunan teröristlerin büyük bir bölümünün bir şekilde sözde PKK’nın sözde güvenli bölge olarak Gara’yı seçtiği sözde okul, eğitim merkezi ve toplantı alanı olarak burayı kullandığı da bize gelen bilgiler arasındadır. Bugüne kadar teröristler, “Her an gelebilirler” diye korksalar da kendilerini nispeten emniyette hissettiler. Bu bölgeyi zaten takip ediyorduk. Son beş ayda buraya yoğunlaştık. Bu operasyon kara desteği olmadan 35 kilometre derinlikte icra edilmiştir. Bu operasyonun kritik olması da bundan kaynaklanmaktadır. Herhangi bir şekilde karadan irtibat ve destek olmadan yapılan bir operasyon olması sebebiyle önceki operasyonlardan son derece farklıdır.

– Dost ve müttefiklerimizle koordine edilerek yapılan harekat öncesinde hedefler özenle seçilmiş, harekatın planlaması ve icrasında sivil halkın can ve mal güvenliği ile çevrenin korunmasına azami dikkat ve özen gösterilmiştir.

– Yapılan bu çalışmalar harekat emrine dönüştürülmüş ve 10 Şubat saat 02.55’te uluslararası hukuktan doğan meşru müdafaa haklarımız doğrultusunda hava kuvvetlerine ait uçaklar, İHA ve SİHA’lar desteğiyle harekatımız başlatılmıştır. Planlanan 50’den fazla hedeften 48’i vurulmuştur. Diğer hedefler, hem kendi güvenliğimiz hem de çevre güvenliği nedeniyle iptal edilmiştir.

– Hedeflerin vurulmasını müteakip saat 5.45’te hava hücum harekatı başlatılmış ve belirlediğimiz bölgelere unsurlarımız helikopterlerle inmeye başlamışlardır. Böylece bölgeye giriş-çıkışı engellemek için gerekli uygulama gerçekleştirilmiştir.

– İlk temasta iki şehit ve bir yaralımız olmuştur. Yaralanan subayımız daha sonra hastanede şehit olmuştur. Harekatın tamamında 3 şehit ve 3 yaralımız olup yaralılarımız tedavi altındadır ve hayati tehlikeleri bulunmamaktadır. Biraz önce aldığımız habere göre bir yaralımız da taburcu olmuştur.

– Ertesi gün sabah saatlerinde ikinci bir terörist kaçmaya çalışırken yakalandı. İkinci terörist ifadesinde 13 kişinin Soreş kod adlı terörist tarafından vurularak şehit edildiğini teyit etti. Operasyon sırasında yakalanan teröristlerin ifadesinde, sözde Gara sorumlusunun Cuma Biliki’yle yaptığı bir toplantıda Erbil ziyareti sonrasında Erbil, Sincar ya da Gara’da bir operasyon yapılacağını beklediğini söylediği ifade edilmektedir.

– Sözde mağara sorumlusu Soreş, PKK YPG işbirliğinin en somut ispatıdır. Aranan terörist Kamuran Ataman turuncu listede. Bu kişi 2017’den önce Beytüşşebab bölgesinde birçok katliama katıldı ve buradan bir şekilde kaçtı. Kamışlı’da, Derik’te 2017-2018 yıllarında sözde cephe sorumlusu olarak görev yaptı. Bir şekilde hastalanma ya da yaralanma sonucunda Derik’te tedavi gördü. Sonra da Gara’ya gönderildi. Burada sözde cezaevi sorumlusu oldu. İçeride ve dışarıda YPG ve PKK arasında ilişki olmadığını söyleyen içeride/dışarıda bazı kişiler var. Bu ve buna benzer örneklerin görülmesi lazım. Dolayısıyla YPG’nin PKK’dan farkı yok. YPG, PKK’nın Suriye kolu diyebiliriz.

– Ayrıca, özel kuvvet tarafından iki teröriste tekrar ‘teslim olun’ çağrıları yaptırıldı ancak ateşle karşılık verildi. Bunun üzerine içeri girilme kararı alındı. Operasyon başlatıldı. İçerisi tamamen karanlıktı. Fenerlerle kısmi bir aydınlatma yapmak mümkündü. Güvenlik sebebiyle operasyon dikkatli ve yavaş sürdürüldü. Mağara içerisinde teröristler tarafından açılan ateşe karşılık verilerek ilerlendi. Bir müddet sonra karşıdan gelen ateşler kesildi.

– Adli Tıp için İçişleri ile temasa geçildi. Şırnak önce daha sonra şehitlerimiz Malatya Adli Tıp’a tespit edildi. Bunlardan biri Iraklı. Şehitlerimizin naaşları güvenli bir şekilde yurt içine gönderildikten sonra operasyonlar devam etti. Şu an bile orada operasyonlarımız devam ediyor. Bölgede 3 paramotor imha edildi. 3 farklı hedef de vuruldu.

– Burada bir istihbarat notu paylaşayım. Bu operasyon sonunda terör örgütünün çok büyük zayiat verdiğini söyleyeyim maddi açıdan da. Örgütten firarlar arttı. 51 terörist öldürüldü 2 terörist sağ ele geçirildi. Bu harekat ile bölgeye yerleşen bir şekilde hudutlarımıza saldırı hazırlığında bulunan tüm unsurlar büyük ölçüde temizlendi. PKK’nın kendisini güvende hissettiği Gara’da örgüte büyük hasar verilmiştir. En son terörist etkisiz hale getirilene kadar operasyonlarımız devam edecektir.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!