Akar, ABD’ye ‘Patriot’ için diyalog çağrısı

Akar,

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD ile Patriot sistemini satın alma konusunda görüşmelerin yeniden başlatılması çağrısında bulunarak, Türkiye’ye Rus S-400 sistemleri satın alması sebebiyle yaptırım uygulayan ABD ile sorunların diyalog ile çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Akar, gazetecilere dün yaptığı açıklamada, Rus S-400’ün yanı sıra ABD’den de Patriot sistemi almak istediklerini söyleyerek, “Bu toplantının yeniden başlatılmasını bekliyoruz. Ama konuşma, cevap olmadan yaptırımlarla, tehdit diliyle bir yere varmak mümkün değil. Ancak diyalogla çözüm bulabiliriz” dedi.

Bakan Akar, aynı zamanda Rusya’dan alınan S-400’lerin ikinci paket alımı için görüşmelerin sürdüğünü de ifade etti.

Ancak bu mesele, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a karşı Başkan Donald Trump’tan daha sert bir yaklaşım benimsemesi beklenen yeni başkan Joe Biden için bir zorluk oluşturabilir.

ABD, 2017’de Kongre’de kabul edilen CAATSA (ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası) kapsamında Türkiye’ye yaptırım uyguladı. Buna göre Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ABD’den ihracat lisansı alamayacak.

ABD, bu füzelerin NATO savunma sistemleriyle uyumlu olmadığını savunuyor.

Öte yandan Türkiye, ABD ile Patriot sistemini satın almak için anlaşmaya varamaması nedeniyle Rus füzelerini seçtiğini iddia ediyor.

ABD, yaptırımlardan önce S-400 füzelerinin kurulumuyla F-35 savaş uçağına ait bilgilerinin alabileceğini iddia ederek, Türkiye’yi F-35 savaş uçağı programından çıkardı.

Akar, Türkiye’nin ortağı olduğu F-35 programına dönmek istediğini dile getirerek, “F-35 için ciddi zaman ve enerji harcandı. Bu kadar riskin olduğu ortamda birlikteliğin tahrip edilmemesi, zarar görmemesi lazım” dedi.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!