AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, sözleşmeli personellere yönelik açıklamalarda bulundu.
Elitaş’ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:
“Sosyal Güvenlik Bakanlığımız, kamu kurum ve kuruluşlarıyla sendikaların görüşlerini alarak, geçen hafta bu husustaki çalışmaları Meclis’e iletmişti. Bu süreçte bize gelen taslağı Türkiye Büyük Millet Meclisi AK Parti Grubu olarak milletvekili arkadaşlarımızla birlikte tüm kamu bürokrasisini bütün kurumları ilgilendirdiği için onlarla yaptığımız görüşmeler doğrultusunda kanun teklifi haline getirmiş olduk.
Sayın Cumhurbaşkanımızın 28 Kasım 2022 itibariyle diye ifade ettiği gündem başlamak üzere. O tarihten itibaren görevde bulunan kişiler, sözleşmeli personel kadrosundan 257 sayılı Kanun’un 4B kapsamında çalışma hayatlarına devam edecek. Bu süreçte 28 Kasım tarihinde sözleşmesi olan kişiler, bildiğini gibi 657 sayılı kanuna göre 3 yıl üst üste sözleşmesi tekrar edilen kişiler 3 yıl süreyle aday memur kadrosunda 3’üncü yıl sonunda da memur kadrosuna girmeyi hak ediyorlardı.
Yaptığımız düzenleme ile birlikte 28 Kasım 2022 tarihinden önce sözleşmeli olarak başlayanlar herhangi bir 5 yıl bekleme süresine tabi olmadan doğrudan doğruya bulundukları kurumlarda memur kadrosuna geçecek. Memur kadrosuna geçtikten sonra 1 yıl süreyle aynı kadroda aynı görevde çalışarak, tayin haklarını elde etmiş olacak.
Böylece sayıları 458 bin 615 sözleşmeli personel; görevde yükselme, unvan değişikliği, memuriyet güvencesi, tayin imkanı gibi birtakım haklara sahip olacak. Kadroya geçişler, tamamen talebe bağlı olacak. Kadroya geçmek istemeyen sözleşmeli personelin hakları görevleri sona erene kadar, şahsa bağlı olarak korunacaktır.
4B’li personel, mahalli iradeler personeli, Teşkilat Kanunlarına dayalı olarak çalışan sözleşmeli personel, Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçıları, kamu dışı aile sağlığı çalışanları, vekil imam, hatip ve müezzin, kayyımlar ile vekil ebe ve hemşireleri de düzenlemenin kapsamına almaktadır. Kamu hizmetlerinde aksama yaşanmaması için bu kapsamda kadroya geçecek mahalli idareler personelinin sadece mahalli idareler arasındaki nakli yapılabilecek. Diğer sözleşmeli personellerin ise sözleşmeli statüdeki sürelere dahil 4 yıllık hizmetini doldurduktan sona nakil hakkına kavuşmuş olacak.
Bundan sonra istihdam edilecek sözleşmeli personel bakımından ise 657 sayılı kanunun 4B maddesini 3+1 modeline göre yeniden düzenliyoruz. Düzenleme yürürlüğe girdikten sonra kamuya giren sözleşmeli personel 3 yıl görev yaptıktan sonra memur kadrolarına atanacak, atandıktan sonra 1 süreyle kurum içi veya kurumlar arası nakil yasağına tabi olacaktır. Böylece hem sözleşmeli personelin kadro problemi olmayacak hem de kamu hizmetleri aksamadan daha sağlıklı bir şekilde işleyecektir.
3+1 modelini mahalli idareler için de düzenliyoruz. Burada görev yapan sözleşmeli personel de artık 3 yılın sonunda kadroya geçeceğinden mahalli idarelerdeki sözleşmeli personel istihdamını memurlar gibi düzenleyerek, bu personel için de KPSS zorunluluğunu getiriyoruz.”