AİHM’den Erdoğan Kararı

AİHM’den Erdoğan Kararı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2012 yılında ODTÜ öğrencisi olan Ömer Çağdaş Ersoy’un, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret suçlamasıyla yargılanması hakkında “ifade özgürlüğü hakkının ihlali” kararı verdi. Türkiye Devleti’nin Ersoy’a 4 bin Euro tazminat ödemesini isteyen AİHM, sırf sosyal medya paylaşımlarını beğendiği için işten atılan bir memurun itirazını da hukuka aykırı buldu.

Ne Olmuştu?

Erdoğan’ın ODTÜ ziyaretleri öğrenciler tarafından protesto edilmiş ve polisler ile öğrenciler arasında çıkan arbede sonucu bazı öğrenciler gözaltına alınmıştı. Kendisi de bir ODTÜ öğrencisi olan Ömer Çağdaş Ersoy, haksız olduğunu düşündüğü bu göz altıları protesto etmek için mahkeme binası önünde yapılan gösterilere katıldı ve Erdoğan hakkında yaptığı açıklamaları sonucunda “görevdeki kamu görevlisine hakaret” suçlamasıyla 2016 yılında para cezası ödemeye mahkum edildi. Ancak 2018’de Anayasa Mahkemesi bu cezanın ertelenmesine hüküm verdi.

AİHM ise Ersoy’un Erdoğan hakkındaki açıklamaları için “normal bireylere oranla siyasetçiler için kabul edilebilir eleştiri sınırlarının daha geniş tutulabileceğini” savundu.

Facebook Beğenileri Yüzünden İşinden Atılan Memur

Adana Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak sözleşmeli çalışan ve soyadı açıklanmaya Melike isimli memur, sırf bazı Facebook paylaşımlarını beğendiği için disiplin soruşturmasına tabi tutularak işinden atıldı. Bunun üzerine 2019 yılında AİHM’e başvuran memur Melike için AİHM tarafından, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) ifade özgürlüğüyle maddesini ihlal ettiğine karar verildi ve Türkiye’nin mağdur memura 2 bin Euro tazminat ödenmesi gerektiğine hükmetti.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!