AİHM, ”Cumhurbaşkanı’na hakaret” davasında Türkiye’yi haksız buldu

AİHM, ''Cumhurbaşkanı'na hakaret'' davasında Türkiye'yi haksız buldu

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Facebook hesabında paylaştığı bir fotoğraf ve bir karikatür nedeniyle Vedat Şorli’nin davasında Türkiye’yi haksız buldu.

Bloomberg’de yer alan habere göre, AİHM, Şorli’nin haksız yere tutuklanıp mahkum edildiğine karar verdi ve Türkiye’yi tazminata mahkum etti.  Mahkeme, bugün yayınladığı kararda, Vedat Şorli’nin yargılanmasından önce 2 aydan fazla bir süre boyunca tutuklu kalmasının ve ardından 2017’de yaklaşık 1 yıl ertelenmiş hapis cezasına çarptırılmasının ”ifade özgürlüğü haklarının açık ihlali” olduğuna hükmetti.

Fransa’nın Strasbourg kentindeki mahkeme yargıçları, tutukluluğun “hiçbir gerekçesinin olmadığı” ve  ardından verilen cezanın “kamu yararına olan 2017’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaretten (TCK 299) 11 ay 20 gün hapisle cezalandırılan konularda görüşlerini ifade etme istekliliği üzerinde kaçınılmaz olarak caydırıcı bir etkisi olduğu” kararına vardı.

Türkiye, Şorli’ye 7.500 Euro (8.745 dolar) tazminat ödemeye mahkum edildi.

Şorli, 2014’te kadın elbisesi giymiş ABD Başkanı Barack Obama’yı Erdoğan’ı öperken gösteren bir karikatürü paylaşmıştı. 2016’daki ikinci bir gönderi, Erdoğan ve eski Başbakan Davutoğlu’nun yönetimlerini eleştiren yorumlar içeren fotoğraflarını içeriyordu.

Kaynak:AjansBizim

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!