Aigai Antik Kenti’nde 1900 yıllık antik yol gün yüzüne çıkarıldı

featured

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Arkeoloji Bölümü Başkanı ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Sezgin, 2023 yılı kazı çalışmalarında, antik yolların açığa çıkarılmasına odaklandıklarını söyledi.

Bu kapsamda, “Athena Caddesi” adı verilen antik yoldaki kazı çalışmalarının tamamlandığını belirten Prof. Dr. Sezgin, yolun 2 bin 700 yıllık geçmişe sahip Aigai Antik Kenti’nin ana girişlerinden biri olan Agora Caddesi kapısından geldiğini ve Akropolis’e doğru uzandığını ifade etti.

Prof. Dr. Sezgin, “Athena Caddesi, kentin ana arterlerinden biridir. Bu yol, su kapılarına, su kapılarından içeri giren dış yollara bağlanıyor. Dış yollar da haliyle Aigai ve çevresindeki antik kentlere giden yollarla ilişkili. Biz bu yolların Magnesia’ya kadar geldiğini, bugünkü Yenişakran’daki Gryneion Antik Kenti’ne kadar gittiğini biliyoruz. Çok uzun bir taş döşeli yol ağının bir parçası” dedi.

Athena Caddesi’ndeki antik yolda çok büyük boyutlu blok taşlar kullanıldığını söyleyen Prof. Dr. Sezgin, “Yolun bir tarafından kanalizasyon geçiyor, kanal kapakları var. Biz o kanal kapaklarını yeri geldiğince tamir ettik. Yolların kenarlarındaki binaların kapılarının da ortaya çıkmasıyla birlikte önemli bir yol” diye konuştu.

Kazı çalışmalarının 2024 yılında da devam edeceğini belirten Prof. Dr. Sezgin, “Bu yılki kazılarda elde ettiğimiz bulgular, Aigai Antik Kenti’nin önemini bir kez daha ortaya koydu. Kentin planını daha iyi anlamamıza yardımcı olan bu bulgular, ziyaretçilerin de kenti daha iyi anlamalarına katkı sağlayacak” dedi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!