Afganistan’da Taliban’a Karşı Savaşan Sedat, halka ” Lashkar Gah’ı boşaltın.”

Afganistan'da Taliban'a Karşı Savaşan Sedat, halka

Afganistan Helmand eyaletinde Taliban’a karşı savaşa öncülük eden General Sami Sedat, halkı başkent Lashkar Gah’ı bir an önce terk etmeye çağırdı.
BM, yoğun çatışmalar nedeniyle geçtiğimiz gün Lashkar Gah’ta en az 40 sivilin öldürüldüğünü açıkladı.
Taliban’ın şehrin çoğunu ele geçirdiği bildiriliyor. Ancak çatışmalar sürüyor ve hükümet güçleri şehrin militanların eline geçmesine izin vermeyeceklerini ifade etti.
General Sedat, şehir sakinlerine gönderdiği bir mesajda, ordunun “tek bir Taliban’ı canlı bırakmayacağını” söyledi.
BBC’ye konuşan Sedat , hükümet güçlerinin zemin kaybettiğini ancak Taliban’ın saldırılarını sürdüremeyeceğine inandığını belirtti.
Helmand eyaletindeki Taliban saldırısı, Afganistan’daki büyük bir saldırının parçası.
ABD güçleri ülkede 20 yıl süren askeri operasyonların ardından geri çekilirken, militanlar son aylarda hızlı ilerleme kaydettiler .
Helmand, ABD ve İngiliz askeri kampanyasının merkezindeydi ve Taliban’ın orada elde edeceği herhangi bir kazanım, Afgan hükümeti için bir darbe olurdu.
Lashkar Gah düşerse, Taliban’ın kuzeydeki Kunduz kentini kısa bir süre ellerinde tuttukları 2016’dan bu yana kazandığı ilk eyalet başkenti olacak.
‘Yollarda cesetler’
Lashkar Gah sakinleri, şehir ABD ve Afgan hava saldırılarıyla hedef alınan militanların ağır saldırısıyla karşı karşıya kalırken korku içinde yaşadıklarını söylüyorlar.
Bir bölge sakini BBC’ye verdiği demeçte, “Ne Taliban bize merhamet edecek ne de hükümet bombalamayı durdurmayacak. Yollarda cesetler var. Sivil mi yoksa Taliban mı olduklarını bilmiyoruz” dedi.
Bir diğeri, “Nereye gideceğimi bilmiyorum, şehrin her köşesinde çatışmalar var” dedi.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!