Afgan kızlar gizli okul kurdu!

Afgan kızlar gizli okul kurdu!

Afganistan’da Taliban’ın okula gitmelerini yasakladığı kızlar, eğitimlerine devam etmek için gizli okul kurdu.

Afganistan’da Taliban’ın okula gitmelerini yasakladığı kızlar, eğitimlerine devam etmek için gizli okul kurdu.

Deutsche Welle’nin haberine göre, 14 kız her gün başkent Kabil’deki bir binanın bodrumunda buluşup eğitimlerine devam ediyor.

Okul dış dünyadan gizlenmiş, kapısı ve pencereleri kimsenin onları duyup göremeyeceği şekilde kapatılmış. Kızlara üst sınıf öğrencileri öğretmenlik yapıyor.

Gizli okulun öğrencileri, okullarının keşfedilmemesi için binaya gelmek için günün değişik saatlerinde değişik yollar kullanıyor.

12 sınıf öğrencisi bir kız iki aylık okul yasağından sonra eğitimine devam etmek için başka yol bulamadığını belirterek, “yasağı kabul etmedik. Bu yüzden bir öğretmenin yardımlı ile bu gizli okulu açtık. Eğitimimize devam etmek istiyoruz” dedi.

Taliban yönetime gelmeden önce Kabil Üniversitesi’nde bilgisayar öğrencisi olan Nuriye (gizlilik için adı değiştirilmiş) bilgisayar programcısı olmak istediğini ama Taliban’ın iktidarı alması ile hayallerinin yıkıldığını belirtiyor. “Sanki bir bedenim vardı ama cansız gibiydim” diyen Nuriye, “karanlık günlerin” yakında bitmesini umuyor.

Saliha (gizlilik için adı değiştirilmiş) ise “eğer Taliban okulumuzu bulursa bizi cezalandırır. Ama risklere rağmen, vazgeçmeyeceğiz” diyor.

Şemsiye (gizlilik için adı değiştirilmiş) de 9 yıllık eğitiminin boşa gitmemesi için risklere rağmen gizli okula devam ettiğini söyledi.

Gizli okulun öğrencileri öğretmenlerinin ücreti için küçük paralar ödüyor, ama bu bile birçok Afgan aile için kaldırılamayacak bir yük.

Ama Nuriye için kızlara eğitim vermek, ücretten daha önemli. “yoksul ailelerin kızlarından para almıyorum. Bir hizmet yapıyorum” diyor.

Kaynak: AjansBizim

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!