Abu Dabi fonları, milyarlarca dolarlık yatırım için gözünü Türkiye’ye dikti!

Abu Dabi fonları, milyarlarca dolarlık yatırım için gözünü Türkiye'ye dikti!

Abu Dabi’deki varlık fonlarının, milyarlarca dolarlık yatırım için gözlerini Türkiye’ye diktikleri iddia edildi.

Aljazeera’nın aktardığına göre; Birleşik Arap Emirlikleri’nin petrol zengini başkenti Abu Dabi ile Türkiye’deki şirketler arasındaki görüşmelerin aylardır devam ettiği öğrenildi. Türkiye’ye ilgi, Ağustos ayında Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında buzların erdiğine işaret eden telefon görüşmesinden önce başladı.

Yatırım tartışmaları, geçtiğimiz on yılın büyük bölümünde İslamcı hareketlerden Suriye ve Libya’daki çatışmalara kadar her konuda anlaşmazlık yaşayan iki ülke arasındaki ilişkilerde bir geri dönüşe dair kanıt dendi.

“Olası anlaşmalar, Türkiye’nin BAE’de yasaklanan İslamcı bir grup olan Müslüman Kardeşler’e verdiği destekten kaynaklanan ve uzun süredir devam eden gerilimden sonra, ilişkiler bir yatırım boru hattıyla yeniden canlanabilir” dendi.

Türk devlet medyasının BAE’yi Erdoğan’a karşı bir darbe girişimini desteklemekle suçlamasıyla, 2016’da iki ülkenin arası açılmıştı.

Son haftalarda Türk yatırımlarını izleyen fonlar arasında, Abu Dabi Yatırım Otoritesi veya Emirlik’in en büyük servet fonu ADIA ve ADQ yer alıyor.

Kaynaklardan biri, Emirlik fonu ADQ’nun tek başına sağlık ve fintech hedeflerine 1 milyar dolar kadar harcamayı düşündüğünü söyledi. Tahmini 110 milyar dolarlık varlığa sahip olan ADQ, ADIA ve Mubadala Investment Co.’dan sonra Emirlik’in üçüncü en büyük devlet servet fonu. ADQ ve Türk hükümetinin yatırım ofisi açıklama yapmaktan kaçındı.

BAE’nin borsada işlem gören ikinci en değerli şirketi International Holding Co. veya IHC, sağlık ve endüstriyel sektörlerdeki yatırım fırsatlarını değerlendirdiğini söyledi. Sözcü, “Türkiye bizim için büyük bir yatırım fırsatı olabilecek en önemli gıda işleme tesislerinden birine sahip” dedi.

Türkiye’ye bakan bir diğer fon, Abu Dabi Kraliyet Grubu’nun bir parçası olan ve 1 milyar dolara kadar tahsis edebilecek özel bir yatırım şirketi olan Chimera Investments LLC.

İki ülke liderleri arasında geçen ay yapılan çağrı, Erdoğan ile BAE’nin ulusal güvenlik danışmanı Royal Group’un başkanı Şeyh Tahnoon bin Zayed Al Nahyan arasında sürpriz bir Ağustos toplantısının ardından geldi.

Şimdilik Arapların Türkiye’deki en büyük yatırımı, 2019 yılında Emirates NBD’nin İstanbul merkezli Denizbank AS’yi Rus Sberbank PJSC’den 2,75 milyar dolarlık satın alması oldu.

ADQ’nun geçen yıl yaklaşık %22’lik hissesini satın aldığı Dubai merkezli lojistik şirketi Aramex PJSC, bu ayın başlarında, MNG Kargo ile İstanbul merkezli teslimat şirketinin devralınması konusunda görüştüklerini söyledi.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!