AB’nin Türkiye’deki Suriyeli Göçmen Planı: 3,5 Milyar Euro

AB'nin Türkiye'deki Suriyeli Göçmen Planı: 3,5 Milyar Euro

Avrupa Birliği (AB), Türkiye’deki misafir Suriyeli göçmenlerin misafirlik sürelerini uzatmak için 3,5 milyar euroluk fon oluşturup Türkiye’ye aktarma konusunda çalışma yürütüyor.

AB, Türkiye’nin Suriyeli göçmenleri 2024 yılına kadar misafir etmesi için 3,5 milyar euroluk fon oluşturmak çalışmaları başlattı.

Bu Daha Başlangıç

Bu fon çalışmasının asıl amcının, insan haklarından ziyade göçmenlerin AB’ye gitmesinin önüne geçmek olduğunu belirten ilgili iki diplomat, söz konusu fon çalışmasının daha büyük ve bölgesel bir göçmen destek programının sadece bir parçası olduğunun altını çizdi.

Suriye iç savaşı bitene kadar göçmen akımını durdurmak için bu tür çalışmaların sürdürüleceği ve tahmini olarak bütçenin 6 milyar eurolara kadar çıkabileceği bilgisi verildi.

4 Milyon Suriyeliye 40 Milyar Dolar

Türkiye ülkede bulunan ve sayısı 4 milyona yaklaşan Suriyeli için 40 milyar dolar harcadı. Ankara, AB fonunun doğrudan hükümete verilmesini talep etse de AB, söz konusu meblağın hükümetlerin kullanımına sunulmayacağı konusunda net gözüküyor.

Teklifin Yarın Kabul Edilmesi Bekleniyor

Avrupa Komisyonu’nun söz konusu teklifinin yarın Brüksel’de gerçekleşecek zirvede 27 lider tarafından kabul edilmesi bekleniyor.

AB liderleri yarın bu görüşmeleri canlandırmaya çalışacak ve Ankara’ya “AB’nin Türkiye ile ortak ilgi alanları konusunda işbirliğini geliştirme konusunda görüşmeye hazır olduğunu” gösterecekler. (REUTERS)

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!