AB’li Politikacı Weber,” Türkiye ile yeni bir sayfa mümkün değil.”

AB'li Politikacı Weber,

Avrupa Halk Partisi meclis grubu başkanı Weber, Türkiye ile ilişkiler ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in Türkiye ziyaretine ilişkin Yunan Kathimerini gazetesine açıklamalarda bulundu.

Weber’e göre, Avrupa Birliği ve AB Konseyi Başkanı ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ankara’yı ziyaretleri sırasında bölünmüş ve zayıf bir görüntü verdiler.

Mayıs ayı ortalarında Delphi Ekonomik Forumu’nda konuşmacılar arasında yer alacak olan Weber, Kathimerini ile yaptığı bu özel röportajda, Türkiye’nin Avrupa değerlerinden “uzaklaştığını” ve şu anda olumlu bir gündem başlatmanın zemini olmadığını söyledi.

Weber, “Michel ve Leyen’in Ankara ziyaretinin amacının Avrupa Konseyi’nin sonuçlarının ardından Ankara’ya bir güç sinyali göndermekti. Bunun yerine, bölünme, küresel sahnede duramama sinyali gönderdik. Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinden sonra Ursula von der Leyen’in gördüğü muamele olumsuzdu. “Jeopolitik Avrupa” vaadinden çok uzağız. Konseyden ve Komisyondan talebimiz, bunun bir daha asla yaşanmaması için gelecekte koordinasyon sağlamaktır.” ifadelerini kullandı.

Avrupa Halk Partisi meclis grubu başkanı Weber, Türkiye’nin Avrupa’dan ve değerlerinden – hukukun üstünlüğünden, basın özgürlüğünden, yargı bağımsızlığından – uzaklaştığını ve bunu en açık şekilde İtalya Başbakanı Draghi’nin dile getirdiğini söyledi.

Weber, “ Bana göre Türkiye ile yeni bir sayfa açamayacağımız, vize serbestleşmesi veya Gümrük Birliği’nin modernizasyonu hakkında konuşamayacağımız açık. İlk adım, güveni yeniden sağlamak, provokasyonlara bir son vermek. Önümüzdeki birkaç hafta bu tür müzakerelere devam etmenin mantıklı olup olmayacağını netleştirecek.” dedi.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!