Abdulkadir Selvi: Akşener, HDP’yi Millet İttifakının Dışında Tutmak İstiyor

Abdulkadir Selvi: Akşener, HDP’yi Millet İttifakının Dışında Tutmak İstiyor

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, muhalefet partilerinin cumhurbaşkanı adayı belirleme işinin kolay olmayacağını, bunun nedeni de bir yöntemin belirlenmediğini yazdığı yazısında İYİ Parti lideri Akşener’in “HDP, Cumhurbaşkanı adayı çıkarmalı” açıklamasını hatırlatarak, “Akşener, HDP’yi millet ittifakının dışında tutmak istiyor” şeklinde ifade kullandı.

Selvi, “Muhalefet cephesinde hesaplar karıştı” başlıklı yazısında, cumhurbaşkanı adayı belirlenmesiyle ilgili muhalefetin işinin kolay olmayacağını ve İyi Parti Genel Başkanı Akşener’in HDP’ye karşı tutumunu yorumladı.

Meral Akşener’in, “HDP Cumhurbaşkanı adayı çıkarmalı” çıkışı HDP’yi rahatsız etti. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Akşener’e “Şimdiden uyarıyoruz. Kimse HDP’yi siyasi olarak yok sayma gibi bir gaflete kapılmasın” diye karşılık verdi.

AKŞENER’İN HDP PLANI

Akşener, HDP’yi millet ittifakının dışında tutmak istiyor. Çünkü HDP’yi “PKK’nın uzantısı olarak gördüklerini” söylemişti. HDP’yi “PKK terör örgütünün yanına konumlandırdıklarını” ifade etmişti. Hem PKK’nın siyasi uzantısı olarak gör, hem ittifak yap. Akşener böyle bir çelişkiye düşmemek için HDP’yi ittifakın dışında tutmak istiyor. Ama Kılıçdaroğlu’nun aynı kanaatte olduğunu düşünmüyorum. Eğer Akşener’in kırmızı çizgisi olmasa HDP’yi millet ittifakının resmi ortağı haline getirebilir.

HDP’Yİ NEDEN İSTEMİYOR

Selvi, “Meral Akşener‘in sadece siyasi geçmişi ve beyanları ile tutarlılık adına HDP’yi ittifak dışında tutmak istediğini zannetmiyorum” diyerek üç sebep saydı.

– Akşener, HDP ile resmi olarak ittifak yaptığı takdirde İYİ Parti’nin milliyetçi tabanının ve CHP’nin ulusalcılarının oy vermeyeceğini düşünüyor.

– HDP’den dolayı hem millet ittifakının hem de HDP’nin fire vereceğini hesap ediyor.

– Siyasi hayatında sırtında PKK ile ittifak yaptı damgasını taşımak istemiyor.

HDP OYLARI AK PARTİ’YE GİTMESİN

HDP’nin ayrı bir aday çıkarması önerisinde sadece siyasi kaygıları değil, oy hesabının da etkili olduğu anlaşılıyor. Meral Akşener, HDP aday çıkarmadığı takdirde dindar Kürtlerin oylarının Erdoğan’a gideceğini düşünüyor. HDP’yi Kürt oylarının Erdoğan’a gitmemesi için bir havuz olarak görüyor.

Akşener, katıldığı bir televizyon programında Bağcılar’dan örnek vermişti. “Bağcılar’da HDP yüzde 14 civarında oy alır, yerel seçimlerde 3.5’a düşer. Nereye gider, AK Parti’ye gider” demişti.

HDP TEPKİLİ

Meral Akşener’in HDP çıkışı sadece hesapları bozmaya yetmedi, HDP’de tepkiye neden oldu. HDP Sözcüsü Ebru Günay, “Bir muhalefet partisi genel başkanı kalkmış HDP’ye aday çıkarması konusunda akıl veriyor. Öncelikle sizin aklınıza ihtiyacımız yok” diye karşılık verdi.

HDP OYLARIYLA ORADA OTURUYORSUNUZ

Meclis’te HDP’lilerle İYİ Partililer arasında yaşanan tartışma üzerine HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtalan Meclis kürsüsünden, “İYİ Parti size söylüyorum. Size rağmen, içinde bulunduğunuz ittifaka, HDP ve PKK’ya içinde gönül vermişlerin de olduğu insanlar oy verdi. Şu an koltuklarınızda HDP’nin oylarıyla oturacaksınız. CHP’yle yaptığınız ittifakta HDP’nin oylarının etkisi vardır. Ne diyeceksiniz şimdi buna” diye konuşmuştu.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!