ABD’den Çin’e Uygur Türkleri Yaptırımı: Çinli Şirketleri Kara Listeye Aldığını Açıkladı

ABD’den Çin’e Uygur Türkleri Yaptırımı: Çinli Şirketleri Kara Listeye Aldığını Açıkladı

ABD’de Joe Biden yönetimi Çin’in Sincan eyaletinde Uygur Türklerine yönelik insan hakları ihlalleri ve yüksek teknoloji kullanılarak gözetim yapıldığı iddiaları nedeniyle 10’dan fazla Çinli şirketi ekonomik kara listesine eklemeye hazırlanıyor.

Sözcü’nün haberine göre, ABD Ticaret Bakanlığı geçen ay Çin’in uzak batı bölgesinde insanların zorla çalıştırıldığı iddialarıyla beş şirketi ve diğer Çinli kuruluşları kara listeye eklemişti.

Reuters’a konuşan iki kaynak kararın bugün açıklanabileceği bilgisini verdi. Kaynakların verdiği bilgiye göre ABD Ticaret Bakanlığı’nın listeye yapacağı eklemeler Biden yönetiminin Çin’i insan hakları ihlallerinden sorumlu tutma çabasının bir parçasını oluşturuyor.

Çin, Sincan eyaletinde soykırım yaptığı ve insanları zorla çalıştırdığı suçlamalarını reddederken, uyguladığı politikaların Uygur Türkleri ve Çin’in en büyük etnik grubu Han arasında gerilimi yükselten ve saldırı planlayan ayrılıkçı ve aşırı dinci grupları yok etmek için gerekli olduğunu söylüyor.

Washington’daki Çin elçiliği henüz konuya ilişkin bir açıklama yapmadı. Kaynaklardan biri bakanlığın listeye 14 Çinli şirketi eklemeyi planladığı bilgisini verdi.

ABD’nin ekonomik kara listeye aldığı Çinli şirketlerden bazılarının isimleri şöyle:

China Academy of Electronics and Information Technology; Xinjiang Lianhai Chuangzhi Information Technology Co; Shenzhen Cobber Information Technology Co; Xinjiang Sailing Information Technology; Beijing Geling Shentong Information Technology; Shenzhen Hua’antai Intelligent Technology Co., Ltd.; and Chengdu Xiwu Security System Alliance Co., Ltd.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!