ABD’de bazı senatörler, Doğu Akdeniz’de tansiyonu yükseltecek bir planı dillendirmeye başladı. Senato’ya sunulan yasa tasarısında Türkiye için üretilen F-35 uçaklarının Yunanistan’a verilmesi istendi.
ABD’de Senatörler Bob Menendez ve Marco Rubio, Yunanistan’la savunma sanayi iş birliği için Senato’ya bir tasarı sundu. Söz konusu tasarı, ABD’nin Yunan askeri modernizasyonuna desteğini artırmayı ve Kıbrıs, Yunanistan, İsrail ile ortak askeri çalışmaları teşvik ediyor. Yunanistan’ın ‘güvenilir’ bir NATO müttefiki olduğunun vurgulandığı tasarıda, “Doğu Akdeniz’in güvenliğini sağlamak için ABD, Yunanistan’ın silahlı kuvvetlerini modernize etme çabalarını destekleyerek savunma ilişkisini güçlendirmeli.” ifadeleri yer alıyor.
Yunan medyası Greek City Times’ta yer alan habere göre, Menendez ve Rubio’nun imzasını taşıyan öneri tasarısında ayrıca, Türkiye için üretilen ama iptal edilen F-35’lerin Yunanistan’a verilmesi önerisi de bulunuyor.
ABD’nin böyle bir stratejik hamle içerisine girmesinin birden fazla nedeni bulunmaktadır. Bu nedenlerden belki de en önemlisi, NATO liderler zirvesinde gerçekleşmesi planlanan Biden-Erdoğan görüşmesinde Türk tarafının S-400 ve F-35 konularında sıkıştırılmak istenmesidir. Diğer bir neden ise Doğu Akdeniz’de Yunanistan, Fransa, GKRY ve İsrail tarafından Türkiye karşıtı blok oluşturma arzusudur. Oluşan bu blok Doğu Akdeniz’deki Türk hak ve menfaatlerine büyük ölçüde zarar verecek ve ABD desteğini arkasına almış olacaktır. Bu doğrultuda Yunanistan ve ABD’nin Doğu Akdeniz’de ortaklaşa gerçekleştirdiği tatbikatlar birlikte düşünüldüğünde ittifakın mahiyeti net bir şekilde görülmektedir. Tatbikatın ardından Yunanistan’ın NATO için son derece kritik öneme ve değere sahip bir ülke olduğuna ilişkin vurgu yapılması ise geleceğe ilişkin önemli mesajlar vermektedir.
Türkiye ile Mısır arasında yaşanan yumuşama ve Mısır’ın Türkiye’nin ilan ettiği MEB sınırlarına göre hidrokarbon ihalesi açması Yunanistan tarafını rahatsız etmektedir. Buna ilaveten Mısır tarafının Meis adasının anakara gibi gösterilmesine karşı çıkması, Fransa ve Yunanistan tarafından tepki ile karşılanmıştır. Mısır’ın Rusya’dan askeri malzeme alması ABD tarafında bir rahatsızlık oluşturmakta ve tepkiyle karşılanmaktadır, bu hususta Yunanistan’a olası bir F-35 satışı Mısır için farklı manalar içermektedir.
Yunanistan’ın, Fransa yapımı 5. Nesil savaş uçağı olan Rafele sahibi olması ve buna ek olarak bir de Türk tarafına verilmesi gereken F-35’lerin Yunanistan’a verilmesi Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki hava üstünlüğü kaybetmesini perçinleyecektir. Ayrıca Türk tarafına verilmesi gereken F-35’lerin Yunanistan’a verilmesi, ABD’nin bölgedeki stratejik ortaklığı hususunda Türkiye’nin Yunanistan’a tercih edilmesi anlamına gelecektir. Milli muharip uçağımızın 2030’dan önce seri üretime geçmesinin zor olması ve hava üstünlüğümüzü on yıllık süre zarfından Yunanistan’a terk edilmesi öncelikli milli güvenlik sorunumuz olacaktır.