ABD Uzay Kuvvetleri’nin yeni adı belli oldu

ABD Uzay Kuvvetleri’nin yeni adı belli oldu

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, ABD Ordusu Uzay Kuvvetleri’nin (USSF) kuruluşunun birinci yıldönümü vesilesiyle yaptığı konuşmada, USSF personeline muhafızlar anlamına gelen “Guardians” isminin verileceğini açıkladı.

Beyaz Saray’da düzenlenen yıldönümü töreninde konuşan Pence, “ABD Başkanı adına USSF erkek ve kadın personelinin bundan böyle ‘Muhafızlar’ olarak adlandırılacağını duyurmak benim için onurdur. Karacılar, denizciler, havacılar, zırhlı piyadeler ve muhafızlar, gelecek nesiller boyu ülkemizi koruyacaklar” açıklamalarında bulundu.

Bu isim, 20 Aralık 2019’da kurulduğundan bu yana halk arasında ‘Uzay Görevlileri’ olarak bilinen Uzay Kuvvetleri mensuplarının sunduğu öneriler arasından seçildi.

USSF Komutanı General John Raymond, 2020’de kurulan bir hizmet için cinsiyet ayrımcılığı yapmayan bir isim seçmenin önemli olduğunu açıklayarak ‘Uçan Adam’ gibi önerileri eledi. Bazı Twitter kullanıcıları bu ismin ‘Galaksinin Muhafızları” anlamına gelen “Guardians of the Galaxy” film serisi ile ilişkilendirdi.

Aslında Başkan Trump’ın Pentagon’da aldığı kararlarının çoğunu iptal veya revize etme sözü veren Biden’ın Trump döneminde elde edilen bu başarıyı koruması bekleniyor.

Nitekim Uzay Kuvvetleri’nin ortadan kaldırılması, Kongre’de birtakım prosedürlerin yürütülmesini gerektiriyor. Ancak bu yeni birim, onu ordunun Çin ve Rusya’ya karşı koymak için uzaya gerektiği kadar odaklanmasını sağlamanın ayrılmaz bir parçası olarak gören Demokrat ve Cumhuriyetçi Temsilcilerin desteğini alıyor.

General Raymond, “Benim ve ekibimizin odak noktası değişmeyecek. Bu nokta, ulusal avantajlar sunan bir hizmet oluşturmaktır” ifadelerine başvurdu. Geçen hafta Biden’ın geçiş ekibiyle ‘oldukça iyi görüşmelerde’ bulunduğunu söyleyen Raymond, bir sonraki yönetimin uzay kuvveti hakkında atacağı adımlara dair tahminde bulunmayı reddederek bunun ‘siyasi alan dahilinde olmadığını’ ifade etti.

Uzay Kuvvetleri, 20 Aralık 2019’da Trump’ın yıllık savunma politikası tasarısını imzalamasıyla birlikte ordunun altıncı şubesi olarak kuruldu. O tarihten bu yana yaklaşık 2 bin 400 personel transferi gerçekleştirildi. 2021 yılına kadar 6 bin 400 uzay gücü ve yedek personele ulaşılacağı planlanıyor.

Trump, savunduğu bağımsız bir uzay kolu fikrini hayata geçirmişti. Ancak en nihayetinde Uzay Kuvvetleri haline gelen hizmetin kökleri 2017’de Temsilciler Meclisi’nde yapılan ve temsilcilerin uzay birliği adını verdikleri planlara onay verdikleri iki partili öneriye dayanıyor. Ancak bu öneri, Senato ve Pentagon’da iki partili şiddetli direnişle karşılaşmasının ardından durdurulmuştu. 2018’de Trump ise USSF inşasını yöneterek meseleyi ele aldı.

Demokrat Temsilci Jim Cooper, gelen yönetimin, Trump’ın da katılımı öncesinde uzun bir yapım aşamasında kalan Uzay Kuvvetleri’ne duyulan ihtiyacı anlayacağı yönündeki umudunu dile getirdi.

Cumhuriyetçi Temsilci Mike Rogers da Uzay Kuvvetleri Kongresi’nde önde gelen bir başka destekçiydi. Muhalifler ise söz konusu yeni hizmetin Pentagon’un bütçesine daha da yük olacak gereksiz bir bürokrasiye neden olduğunu savunuyor.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!