ABD Senatosu’ndan Türkiye’yle İlgili F-35 Adımı

ABD Senatosu’ndan Türkiye’yle İlgili F-35 Adımı

ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesi, Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası (NDAA) olarak da bilinen 2021 mali yılı savunma bütçesine ilişkin tasarıyı onayladı. Söz konusu tasarıda, 636.4 milyar doları Savunma Bakanlığı temel bütçesi, 25.9 milyar doları Enerji Bakanlığı uhdesinde savunma harcamaları bütçesi, 69 milyar doları Muhtemel Dış Operasyonlar Fonu ve 9.1 milyar doları NDAA kapsamı dışındaki savunma harcamaları olmak üzere 2021 mali yılında savunma harcamaları için toplam 740.3 milyar dolar ayrıldı.

Çin ve Rusya’ya karşı koymayı öncelik olarak niteleyen tasarıda, ABD ordusunun Moskova’nın Kırım üzerindeki egemenliğinin Washington tarafından tanınması anlamına gelecek herhangi bir faaliyet icra etmesi veya Rusya ile koordinasyon kurmasının yasaklanması istendi.

Tasarıda, 2021 mali yılı içinde 95 F-35 uçağının satın alınmasına onay verilirken bunların 60’ının konvansiyonel kalkış-iniş yapabilen F-35A,12’sinin kısa pist kalkış ve dikey iniş yapabilen F-35B ve 23’ünün donanma için tasarlanan F-35C tipi olması öngörüldü.

ABD Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu üyeleri, Perşembe günü Savunma Bakanlığı’nın politika önceliklerini belirleyen Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası (NDAA) kapsamında, 2021 yılında 95 adet F-35 savaş uçağı üretiminde kullanılmak üzere 9,1 milyar dolarlık bütçeyi onayladı ve ayrıca Türkiye’ye teslim edilmeyen 6 adet F-35 uçağında ABD Hava Kuvvetleri’nin gerekli değişiklikleri yapmasına da onay verdi.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!