ABD/NATO/Ukrayna – Rusya Geriliminde Son Durum

ABD/NATO/Ukrayna - Rusya Geriliminde Son Durum

Letonya’nın başkenti Riga’da düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın ilk gün oturumu yapıldı. Bugün devam edecek toplantıda Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil etti. İlk gün oturumu hakkında basın toplantısı düzenleyen Stoltenberg, bugün Rusya’nın Ukrayna sınırındaki askeri hareketliliği ve Belarus konularını ele aldıklarını söyledi.

Blinken, Ukrayna’daki Rus saldırganlığının ‘ciddi sonuçlar’ tetikleyeceği konusunda uyardı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya’ya Ukrayna’daki saldırganlıktan uzak durması yönünde bir uyarıda bulunarak, “yenilenen herhangi bir saldırganlık ciddi sonuçlara yol açabilir” dedi. Blinken, “Bu öğleden sonra başlayan NATO toplantılarında müttefiklerimizle istişare etme şansı bulduktan sonra yarın bu konuda söyleyecek daha çok şeyim olacak. Ancak şimdilik, Rusya’nın herhangi bir tırmandırıcı eyleminin Letonya için olduğu gibi ABD için de büyük endişe kaynağı olacağını ve herhangi bir yenilenen saldırganlığın ciddi sonuçlara yol açabileceğini yinelememe izin verin.” dedi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Ukrayna’yı işgal etme kararının Kremlin’de “masada” olduğuna inanıyor

Öte yandan, Ukrinform’un bildirdiğine göre, Ukrayna’nın Letonya Büyükelçiliği tarafından yayınlanan Letonya haber platformu Delfi ile bir röportajda konuşan Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba’ya göre: Rusya’nın tüm eylemlerine kapsamlı bir şekilde bakıp tüm unsurları bir araya getirdiğimizde durum oldukça vahim görünüyor. Bakan daha sonra Rusya’nın Ukrayna sınırındaki mevcut askeri yığınağına dikkat çekerek “Henüz saldırı grupları oluşturduklarını görmüyoruz, ancak sınırda, işgal altındaki Donbas ve Kırım topraklarında çok sayıda Rus askeri ve savunma amaçlı olmayan çok sayıda askeri teçhizat var. Donanım, füze sistemleri ve telsiz iletişimini engellemek için ekipman görüyoruz” dedi.

Ukrayna Başbakanı, şüpheli darbe girişiminin arkasında Rusya’nın ‘kesinlikle’ olduğunu söyledi

Ukrayna Başbakanı Denys Shmygal  Rusya’yı,Kiev’deki Batı yanlısı hükümeti devirmek için bir darbe düzenleme girişiminin “kesinlikle” arkasında olmakla suçladı. Geçen Cuma, Başkan Volodymyr Zelenskiy, Ukrayna’nın bu hafta içinde Rusya’dan kişilerin de yer aldığı hükümetini devirmek için bir plan ortaya çıkardığını söyledi, ancak planın arkasında Kremlin’in olduğuna inanıp inanmadığını söylemedi.

AGİT, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine DPR ve LPR pozisyonlarını verdi ve bombardıman gerçeklerini raporlarda sakladı

AGİT’in Donbass’taki Minsk anlaşmalarının ihlal edildiğine ilişkin iddiaları tespit etmekle meşgul olan özel izleme misyonunun, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinn iş birliği halinde olduğu ileri sürüldü.  AGİT temsilcileri sadece Ukrayna ordusu tarafından Minsk anlaşmalarının ağır ihlallerine dikkat etmediler, ateşkes ihlalleri, askeri teçhizatın transferi ve sivillerin bombalanması iddialarını doğrulayamadılar. Ukrayna ordusuna, kendi kendini ilan eden Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerinin milislerinin konumlarının tam koordinatlarını verildiği de iddia edildi.

Donbass’tan 30 kilometre uzaklıkta birçok Rus Krasukha-4 elektronik savaş sistemi tespit edildi

Diğer taraftan, Rus devrimci Krasukha-4 elektronik harp sistemleri, Ukrayna sınırına sadece 30 kilometre uzaklıktaki M-4 karayolu üzerinde görüldü. Kompleksler Rostov-on-Don yönünden taşındı, ancak nihai varış yerleri bilinmiyor. Görünüşe göre Rusya, Donbass’ın Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin tacizlerinden korunmasına ciddi şekilde katılmaya karar verdi ve bu durumda, Ukrayna ordusunun herhangi bir elektronik ve silahı için bir “ölü bölge” oluşturdu.

Rusya Ukrayna sınırı yakınında büyük çaplı askeri tatbikatlara başladı

NATO’yu büyük ölçüde korkutan Rusya’nın güney kısmına büyük miktarda silah transferinden sonra, Rus tarafı Ukrayna sınırına yakın geniş çaplı bir askeri tatbikata başladı. Modern askeri teçhizat tatbikatlarda yer alırken, Güney Askeri Bölgesi basın servisine göre, tüm askeri oluşumların ve bireysel birimlerin yaklaşık üçte biri büyük ölçekli manevralarda yer alacak. Şu anda, beklenmedik bir şekilde başlatılan büyük çaplı askeri tatbikatlarda, tabur taktik gruplarının bir parçası olarak 10 binden fazla Rus askerinin, koordineli askeri operasyonların uygulanacağı kombine silah eğitim alanlarına taşındığı biliniyor. Dikkat çekici olan, askeri tatbikatların Ukrayna sınırına yakın yerlerde yapılması ve ayrıca tatbikatların 30’dan fazla kombine silah eğitim sahasında yapılmasıdır.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!