ABD, Katar’da Taliban ile 2. tur görüşme yapacak

ABD, Katar'da Taliban ile 2. tur görüşme yapacak

Taliban’ın Ağustos ayında Afganistan’ın yönetimini devralmasından bu yana ABD ile Taliban arasında Katar’da haftaya 2. tur müzakereler yapılacak.  

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD’nin önümüzdeki hafta Katar’da Taliban ile Afganistan’daki insani krizi ve ülkenin “terörizm için bir fırlatma rampası” haline gelmemesini sağlamaya yönelik adımları tartışarak müzakerelere devam etmeye hazır olduğunu söyledi.

Ned Price, ”Buna ABD vatandaşları ve özel bağlılığımız olan Afganlar için güvenli geçişi içeren ve insani yardım ve ülkenin ekonomik durumunu içeren terörle mücadeleyi de içeriyor” dedi.

Price, 2 hafta sürmesi planlanan görüşmelerde ABD heyetine ABD’nin Afganistan özel temsilcisi Tom West’in başkanlık edeceğini belirtti. Ekim ayında Zalmay Halilzad’ın yerini alan West, en son Kasım ayı başlarında Pakistan’da Taliban temsilcileriyle görüşmüştü.

Taliban’ın da  hükümetinin tanınması, Afganistan’ın yeniden inşasına ABD katılımı ve Afgan varlıklarının dondurulması konularını  ABD ile görüşmek istediği belirtildi.

İki taraf arasındaki ilk görüşme 9-10 Ekim 2021 tarihlerinde Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleştirildi

ABD, Taliban hükümetini resmen tanımadı, ancak Kasım ayı başlarında Katar’ın Washington’un ülkedeki diplomatik temsilcisi olarak görev yapacağını duyurdu .

Kaynak:AjansBizim

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!