ABD, İsrail’in casus yazılım firmaları NSO Grubu ve Candiru’yu kara listeye aldı

ABD, İsrail'in casus yazılım firmaları NSO Grubu ve Candiru'yu kara listeye aldı

ABD Ticaret Bakanlığı, İsrailli telefon casus yazılım şirketleri SO Group ve Candiru’yu kara listeye aldı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, İsrail şirketlerinin ”ABD’nin ulusal güvenliğine veya dış politika çıkarlarına aykırı faaliyetlerle” bağlantılı olduklarından şüphe edildiği ve bu nedenle  kötü niyetli siber faaliyetlerde bulunan yabancı şirketler listesine eklendiği kaydedildi.

İsrail merkezli Pegasus casus yazılım üreticisi NSO Group ve siber gözetim pazarında rakibi olarak görülen ve daha az tanınan Candiru, hükümetlere casus yazılım sağlamakla suçlandı.

NSO şirketi, dünya çapında on binlerce insan hakları aktivistinin, gazetecinin, politikacının ve şirket yöneticisinin Pegasus yazılımının potansiyel hedefleri olarak listelendiğine dair haberler üzerine tartışmalara neden olmuştu.

Pegasus bulaşmış akıllı telefonlar, esasen cep casusluğu cihazlarına dönüştürülerek, kullanıcının hedefin mesajlarını okumasına, fotoğraflarına bakmasına, konumlarını takip etmesine ve hatta bilmeden kamerasını açmasına izin veriyor.

ABD Ticaret Bakanlığı yaptığı açıklamada, “Bu araçlar aynı zamanda yabancı hükümetlerin, muhalifleri susturmak için kendi egemen sınırlarının dışındaki muhalifleri, gazetecileri ve aktivistleri hedef alan otoriter hükümetlerin pratiği olan ulusötesi baskı yapmalarını da sağladı” dedi.

Washington, ayrıca Singapur merkezli Computer Security Initiative Consultancy PTE (COSEINC) ve Rus firması Positive Technologies’i de hedef aldı.

Şirketlerin listeye eklenmesi, ABD’li muadillerinden kendilerine yapılan ihracatın kısıtlanması anlamına geliyor. Örneğin, ABD güvenlik araştırmacılarının onlara bilgisayar güvenlik açıkları hakkında bilgi satmasını çok daha zorlaştırıyor.

Kaynak:AjansBizim

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!