ABD ile Rusya Arasında Aşıda ”Kazan Kazan” Formülü

ABD ile Rusya arasında aşıda ''kazan kazan'' formülü

Rusya Sağlık Bakanı Mihail Muraşko, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Sputnik V’nin tanınması için ”tüm engelleri kaldırdığını” açıkladı. Ülke basınında yer alan haberlere göre de Rusya hükümeti yabancı koronavirüs aşılarına izin verme konusunda politika değişikliğine gidecek.

Muraşko, haftasonunda DSÖ’deki ABD temsilcileri ile Cenevre’de yapılan toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Mihail Muraşko, Rus koronavirüs aşısı Sputnik V’nin tanınması için tüm engellerin kalktığını, geriye bazı idari prosedürlerin kaldığını söyledi.

Rusya Sağlık Bakanı Muraşko, “Rusya’nın Sputnik V aşısının tescili ve tanıtımı konusundaki pozisyonuna sonuna kadar kulak verildi. Bugün itibarıyla tüm soruları tamamen kaldırmış bulunuyoruz. Bundan böyle DSÖ platformunda aşının tescili ile ilgilenen şirketin bir takım belgeleri imzalaması ve ek belgeler sağlaması gerekiyor. Tüm bunlar idari bir prosedürdür. Bugün itibarıyla tüm engeller kalkmış durumda, ilerideki çalışma için herhangi bir engel görmüyoruz. Bu, DSÖ Genel Direktörü tarafından onaylandı” dedi.

Karşılıklı olarak tanınması

Muraşko, ayrıca Rusya’nın ABD’li temsilciler ile aşı sertifikalarının karşılıklı olarak tanınmasını görüştüğünü de belirterek, şunları söyledi:

“ABD dahil olmak üzere aşı sertifikalarının karşılıklı tanınması konusu tartışıldı. ABD için bu konu önemli. Aşıların piyasada satılması için ön yeterlilik prosedürü olmaksızın etkinliğini değerlendirmeye yönelik yaklaşımlar tartışıldı. Aynı konu DSÖ ile de görüşüldü. Argümanlara kulak verdiler, mantıklı olduğunu anlıyorlar. Zira bir aşıya, piyasa satışı için ve Covid’i önlemek üzere onay verilmesi birbirinden farklı iki süreçtir. Meslektaşlarımızın yetkin, bilgili olduklarını, sözlerimizi takdir edeceklerini ve bu konuya geri döneceğimizi düşünüyorum.”

Muraşko, aşı sertifikalarının karşılıklı olarak tanınması konusunun, Rus heyetinin başta Fransa ve Kenya olmak üzere diğer DSÖ ülkeleri ile yaptığı ikili temaslar sırasında da görüşüldüğünü de ifade etti.

Rusya’da ithal aşı

Rusya’da yayımlanan Kommersant gazetesinde yer alan bir habere göre ise Rusya hükümeti yabancı koronavirüs aşılarına izin verme konusundaki fikrini değiştirdi.

Gazete, ithal aşıların yakında Moskova’da da uygulanabileceğini yazdı ve hükümet kaynakları ”bu konudaki yasal çalışmaların sürdüğünü” söyledi.

Habere göre, hukuki süreç tamamlandıktan sonra, Skolkovo’da faaliyet gösteren İsrailli Hadassah kliniği Pfizer ve Moderna aşıları yapmaya başlayacak. Klinik yetkilileri, bu konudaki tüm hazırlıkların tamamlandığını ve hükümetin onayının beklendiğini açıkladılar.

İthal aşı ücretli olacak

Moskow Times’de yer alan habere göre, yasal çalışmalar esas olarak başka ülkelerde üretilen aşıların Rusya’ya ithaline yönelik kuralların gevşetilmesini öngörüyor.

İthalat kurallarının gevşetilmesi, potansiyel olarak Rusların Pfizer ve Moderna gibi Batılı koronavirüs aşılarının yanı sıra Sinopharm ve Sinovac gibi Çin aşılarına sahip olmasına izin verebilir.

Sağlık Bakanlığı, Salı günü Moskova Uluslararası Tıp Kümesi (MIMC) projesine Rusya’da kayıtlı olmayan aşı ve ilaçları ithal etme hakkı vermeyi önerdi. MIMC, Rusya’da kayıtlı olmasalar bile OECD üye ülkelerinde kayıtlı ilaçlara tercihli erişim sağlayan özel bir yasal rejim altında çalışan Moskova Belediyesine ait Skolkovo İnovasyon Merkezi’nde faaliyet gösteriyor.

İthal edilecek aşıların ücreti karşılığında uygulanmasının öngörüldüğü de gelen bilgiler arasında. Rusya’daki sağlık sistemine dahil olanlar Sputnik V’yi ücretsiz yaptırıyor. Ülkedeki yabancılar ise ücreti karşılığında aşı olabiliyor.

Yapılacak düzenlemenin, özellikle Sputnik V aşısının yurtdışında tanınmasıyla ilgili daha fazla zorluk olması durumunda yabancı aşılara talebi artırabileceği de belirtiliyor.

Kaynak: AjansBizim

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!