ABD Başkanı Biden ve Cumhurbaşkanı Erdoğan Görüşmesine ait Detaylar Sızdı

ABD Başkanı Biden ve Cumhurbaşkanı Erdoğan Görüşmesine ait Detaylar Sızdı

ABD Başkanı Joe Biden, seçimden sonraki ilk yurtdışını gezisini Avrupa’ya gerçekleştirecek. Biden, NATO’nun liderler zirvesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de biraraya gelecek.

ABD Başkanı Biden’ın gündeminde, Avrupa için demokrasi ittifakının sağlamlaştırılması, Türkiye içinse S-400 ve bölgesel gelişmeler yer alıyor.

Joe Biden’in NATO ve Avrupa güvenliği için çok önemli olan Türkiye’yi Batı bloğunda tutacak bir dil kullanacağı belirtildi.

14 Haziran’da yapılacak NATO liderler zirvesinin gündeminde Transatlantik ilişkiler, Rusya ve Çin’in artan küresel etkisi ve iklim değişikliği ön planda olurken ABD Başkanı Joe Biden ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yapacağı görüşmede de S-400 meselesinin ve bölgesel gelişmelerin masada olması bekleniyor.

Başkanlığının ilk yurtdışı seyahati için Avrupa’yı seçen Biden, gezi öncesinde Washington Post’ta yayımladığı bir görüş yazısında bu geziyle birlikte ABD’nin müttefik ve ortaklarına olan bağlılığının yenileneceğini söyledi.

Bloomberg ise, NATO Zirvesi sırasında bir araya gelecek ABD Başkanı Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşmesini analiz etti; Biden’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir iş gibi görüşeceğini belirtti.

Bloomberg’in yayımladığı makalede, “Uzun yıllardır siyasi dertler ve bazı şahsi yaşananlar Pazartesi günü ilk kez bir araya gelecek Biden ve Erdoğan’ın görüşmesinde etkisini hissettirecek. Beklentiler, ilişkide büyük bir atılımdan ziyade güven inşa etme üzerine olacak. İki liderin görüşmesinde askeri meseleler de gündemde olacak. Türkiye, ABD’nin Afganistan’dan ayrılmasının ardından Kabil’deki havalimanını koruma konusunda yardımcı olabilir fakat maddi ve güvenlik desteği istiyor” ifadeleri kullanıldı.

Biden-Erdoğan görüşmesinin arka planında hazırlık aşamasında yer alan bazı isimler ise Bloomberg’e yaptıkları açıklamada “Erdoğan, Rusya’ya karşı Türkiye’nin Ukrayna, Polonya ve belki de Letonya’ya SİHA (Silahlı İnsansız Hava Aracı) satma planını sunacak” yorumunu yaptı.

Bu yetkililer, Erdoğan’ın Suriye ve Libya konusunda iş birliğini derinleştirmeyi teklif edeceğini ve Türkiye’nin Avrupa’ya mülteci akınını durdurma konusundaki etkisine vurgu yapacağını söyledi. Bloomberg’e konuşan yetkililer, “Türkiye’nin liderinin uzun vadedeki amacı Amerika’yı dış siyaset hamlelerine kabul ettirmek ve Erdoğan, Biden ile görüşmesini ABD’ye resmi bir ziyaret için sıçrama tahtası olarak görüyor” açıklamasında bulundu.

Öte yandan Bloomberg, Erdoğan’ın geçen ay Amazon, Coca-Cola ve Google başta olmak üzere birçok şirketin yöneticileriyle yaptığı görüşmede “ABD-Türkiye arasındaki ilişkilerde yeni bir çağın başlangıcı” vurgusu yaptığını hatırlattı.

İNCİRLİK ÜSSÜ PLANI YOK

Biden ve Erdoğan’ın başta S-400 ve PYD/PKK konusu olmak üzere 1915 olayları ile ilgili de ayrı düştüğünü yazan Bloomberg’e konuşan yetkililer, Erdoğan’ın, S-400’leri İncirlik Üssü’ne göndereceğine dair iddiaları yalanladı.

Brüksel’de görüşmenin hazırlığını yapan Türk yetkililer böyle bir planın gündemde olmadığını söyledi.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!