Yunanistan’ın Ege’de yaptığı provokasyonu değerlendiren Rus uzman Kudryaşova, Atina’nın Batı ile Türkiye arasındaki yeni işbirliği olasılığından rahatsız olduğunu ve bu adımla Ankara ile ilişkilerdeki sorunlarını hatırlatma peşinde olduğunu ifade etti.
Yunanistan, Atina Mutabakat Muhtırası’na aykırı bir şekilde turizm sezonunda Navtex ilan etti. Bunun üzerine Türkiye de mütekabiliyet çerçevesinde 22 Haziran’da Ege Denizi’nin uluslararası sularında Navtex ilan etti.
Navtex Nedir?
Navtex, denizcilere, meteoroloji tahminleri, seyir bilgileri, aciliyet, emniyet ve denizde çalışma yapılan sahalar hakkında bilgi veren haberleşme cihaz sistemidir. Ülkelerin Deniz Kuvvetleri, yapacağı eğitim ve tatbikatların bilgisini önceden duyurarak bu sahalara girilmemesi konusunda uyarılarda bulunuyor.
Moskova Devlet Dışişleri Üniversitesi (MGIMO) İktisat Teorisi Bölümü öğretim görevlisi, Avrupa-Atlantik Güvenliği uzmanı Doç. Yuliya Kudryaşova, Sputnik’e yaptığı açıklamada,
“Bence her iki ülkenin attığı adımlar, lokal bir güç gösterisi. Bu yüzden büyük bir krize dönüşmeyecek. Türkiye, Suriye ihtilafına daha da fazla müdahil olma ve orada daha geniş, daha derin bir rol alma görevini üstlendi. Ancak bu kez Türkiye, eylemlerini siyasi olarak ABD, NATO ve AB ile koordine etmeyi planlıyor. Böylece Türkiye yönetimi, büyük olasılıkla Ortadoğu’daki ve özellikle Suriye’deki eylemlerine destek almak ve aynı zamanda büyük ölçüde NATO adına hareket etmek istiyor. Görünüşe bakılırsa Yunanistan, bu gelişmelerden rahatsız oldu ve Türkiye ile ilişkilerindeki sorunlarını bir kez daha hatırlatmaya karar verdi.
Son zamanlarda Ankara, Paris ile uzlaşmak için her yolu denedi. Fransa, Akdeniz’deki tartışmalı alanlar nedeniyle yaşanan Türk-Yunan ihtilafında, AB içinde Yunanistan’a en çok destek veren ülke konumunda bulunuyor. Bence Paris, Türk-Yunan çatışmasında hakem rolü için Atina’ya verdiği desteği bırakmaya pek hazır değil. Dolayısıyla Ankara’nın AB’nin tutumunu değiştirmesi son derece zor olacak.”