Bu yazıyı yazarken
30 yılını ( ben 22 yaşındayım) bilfiil kitlesel örgütlerin var edilmesi ,
büyütülmesi ve güçlendirilmesine ayırmış ,
en alt kademeden en üst kademeye kadar her görevde bulunmuş ,
kitlesel örgütlenmenin hem pratiğini gerçekleştirmiş ,
hem de bu pratiklerden edindiği bilgiyi kitap haline getirmiş,
fikirlerine ve görüşlerine çok değer verdiğim,
her zaman yanında olduğum babamın
deneyimlerinden ve kitabından* faydalandım.
3 parçalık bir yazı dizisi halinde yazı dizimi sizlerle paylaşacağım.
I) Kitlesel Örgüt Nedir?
Belli bir amacı doğru bir yerde, insan, zaman ve malzeme unsurlarını birleştirerek gerçekleştirmeye hizmet eden hareketli canlı bir sistemdir.
1. AMAÇ: Her kitlesel örgüt bir amaç için kurulur
2. MEKAN: Kitlesel örgütün varlığını göstereceği yerdir
3. İNSAN: İdealist, bilgili, eğitimli, disiplinli, fedakar olan topluluktur.
4. ZAMAN: Aceleci olunmamalı, doğru zamanda bir araya gelinmesi gerektir.
5. MALZEME: Amaca ulaşılmasında yardımcı olacak her türlü araçtır
II) İyi bir kitlesel örgüt nasıl olmalıdır, kalıcılığı nelere bağlıdır?
a) Geçmişe dayanan geniş tecrübe
b) Doğru lider
c) İnanmış insanlar
d) Ortaya konan doğru amaç, doğru iş
e) İnsanların güveninin kazanılması
f) Doğru yer ve zamanda faaliyet gösterilmesi
III) Kitlesel Örgütte Mevcut Olması Gereken Unsurlar
1. Hiyerarşi ( Görev Dağılımı): Hiyerarşi, tepeden gelen her emre körü körüne uymak değil, kitlesel örgütte işlerin yapılmasında astlık, üstlük sırasını bilmek; haddi, hududu gözetmektir.
2. Görev disiplini: Planlanan hedeflere ulaşılabilmesi için kitlesel örgütte yer alan aktif olarak mücadele veren insanların arasında görev disiplini olması bir elzemdir.
3. Birlik ruhu: Aynı geminin içinde olunduğu unutulmadan, , hiç kimseye şüphe ile bakılmadan ve sırt dönülmeden bir arada olunmasıdır.
4. Tartışma ve Beyin Fırtınası: Tartışma kültürünün bir kitlesel örgütte var olmaması düşünülemez. Bireyler arasında eşit söz hakkına dayanan tartışma ortamları ve beyin fırtınaları örgütsel başarının ortaya çıkmasında çok önemli bir role sahiptir. Tabiidir ki tartışma ve fikir alışverişleri bilenle yapılır. Tartışılan konuda bilgi sahibi olanların fikirleri bu tartışmalar esnasında daha çok dikkate alınmalıdır.
Aynı zamanda açık ve samimi olmanın ispatı tartışma , danışma ve ortak karar vermektir.
Karar alınmadan önce tartışılması ve daha sonrasında karara uygun net bir tavır ortaya konulması , tutarlı bir örgütsel yapı için şarttır.
5. Gizli örgütlenme: Her kitlesel örgüt başlangıçta var olan bir düzende tepkiye yol açar. İnsanların eskiye olan bağlılığı, yeni olan güveninden fazladır. Bu sebeple yeni yapılanmalar her zaman şüphe ile karşılanır. Belirli bir süre geçmeden kitlesel örgütün amaçlarının açıktan tebliğ edilmesi doğru değildir.
6. Sadakat ve Yeterlilik: Ehil olmayana vazife verilmemelidir. Sürücü belgesi olmayan birinin sürdüğü araba doğru hedefe gidemez çünkü.
Görevlere layık olanlar ve görevine sadık olanlar kitlesel örgütün yönetim kademesinde görev almalı, görevi layıkıyla yerine getireceğine emin olunan insanlarla yola çıkılmalıdır.
7. Tüzük ve İşleyiş: Eğer bir kitlesel örgütün sadece gönül bağı ile değil resmi olarak da bir birlik olması arzulanıyorsa, doğru hazırlanmış bir tüzüğe ve yazılı olarak uygun bir görev dağılımına ihtiyacı vardır. Ayrıca kitlesel örgütlerin sağlam çalışan denetleme organlarına da ihtiyaçları kesindir.
Bir sonraki yazımda liderlik kavramı, liderlik şekilleri, kitlesel örgütün başında yer alacak liderin sahip olması gereken niteliklere ve liderin nasıl davranması gerektiğine değineceğim.
* Kitlesel Örgütlerde Teşkilatçılık – Yazar Mustafa KIZIKLI
sozkonusu.net