Birleşmiş Milletler (BM), kuraklığın ‘bir sonraki pandemi’ olma riski taşıdığını ve ‘gizli bir küresel kriz’ olduğunu belirtti.
Bu yüzyıl içinde takribi 1,5 milyar kadar insanın kuraklıktan doğrudan doğruya etkilendiği ifade edildi. Kuraklığın ekonomik maliyetinin ise 124 milyar dolar (1 trilyon 76 milyar 932 milyon 565 bin lira) olduğu tahmin ediliyor.
BM’nin yayınladığı raporuna göre, bu tür tahminler gelişmekte olan ülkelerdeki etkinin büyük kısmını içermediğinden gerçek maliyetin kat kat daha yüksek olması muhtemel.
The Guardian’ın aktardığına göre BM genel sekreterinin afet riskini azaltma özel temsilcisi Mami Mizutori şunları söyledi: “Kuraklık bir sonraki pandemi olma eşiğinde ve onu tedavi edecek bir aşı yok. Önümüzdeki birkaç yıl içinde dünyanın çoğu su stresiyle yaşayacak. Belirli dönemlerde talep arzı geçecektir. Kuraklık, arazi tahribatında ve başlıca mahsullerin veriminin düşmesinde önemli bir faktör.”
İnsanlar Kuraklık Sadece Afrika’da Var Sanıyor
Mizutori, çoğu insanın kuraklıktan muzdarip olan tek yerin Afrika olduğunu düşündüğünün altını çizerek durumun farkında olunmadığından dem vurdu.
Hemen Herkes Kuraklığı Deneyimleyecek
Rapora göre, kuraklık artık yaygın ve yüzyılın sonuna kadar bir avuç ülke dışında herkes bunu bir şekilde deneyimleyecek.
Mizutori, hükümetleri suyun nasıl çıkarıldığını, depolandığını, kullanıldığını ve toprağın nasıl yönetildiğini yeniden düzenleyerek, kuraklığın önüne geçmek için acilen harekete geçmeleri gerektiği çağrısında bulundu.