Bangladeş Ordusu, ROKETSAN tarafından geliştirilen TRG-300 KAPLAN Füze sistemlerini teslim almaya devam ediyor. Bangladeş Genelkurmay Başkanı Orgeneral Aziz Ahmed, ROKETSAN tarafından geliştirilen TRG-300 KAPLAN Füze Sistemi’nin Haziran 2021’e kadar Bangladeş ordusuna teslim edileceğini duyurdu. Teslimatla birlikte Bangladeş Ordusu Topçu Alayı’nın ateş gücü daha da artırıldı. ROKETSAN, ihraç ettiği füze sistemi ile Bangladeş ordusunun taktik ateş gücü ihtiyacını karşıladı. Söz konusu teslimatlar deniz yoluyla yapıldı.
ASELSAN tarafından yayınlanan 2020 Yılı Faaliyet Raporu’nda yer alan bilgilere göre, Bangladeş Silahlı Kuvvetleri’nin kullanımı için tasarlanan “MLRA” araçlarına gerekli telsiz teslimatlarının yapıldığı belirtildi.
Ops Room tarafından 2021 Haziran ayı başlarında paylaşılan görüntülerde Kamaz 65224 şasi 6×6 taşıyıcı araç ve ROKETSAN TRG-300 KAPLAN Füze sistemleri bileşenleri görülüyordu. Bildirildiği üzere, Bangladeş Ordusunun TRG-6 KAPLAN Füze sistemi alımında her bir batarya 300 fırlatma aracından oluşacak. Söz konusu satın alma ile Bangladeş Ordusu, 18 fırlatma aracı olmak üzere toplam 3 bataryaya sahip olacak. ROKETSAN’ın söz konusu ihracat için yaklaşık 60 milyon ABD doları alacağı da belirtiliyor.
Defcesa’nın 20 Aralık 2020 tarihinde bildirdiği üzere Bangladeş Ordusu, Türk yapımı Uçak, insansız hava araçları, taarruz helikopterleri, hava savunma sistemleri, zırhlı araçlar, topçu sistemleri, küçük ve orta boy savaş gemileri, elektronik harp sistemleri, telsiz haberleşme teçhizatı ve mühimmat ile ilgilendiği belirtilmişti.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Aralık 2020’de Bangladeş’teki Türk Büyükelçiliği’nin açılışı için Bangladeş’e resmi bir ziyarette bulundu. Ziyareti sırasında Çavuşoğlu, Bangladeş Başbakanı Sheick Hasina ve Dışişleri Bakanı AK Abdullah Momen ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında iki ülke arasındaki ticaret hacminin yakın gelecekte yıllık 2 milyar dolara ulaşacağı belirtildi.
ASELSAN, Ukrayna’nın Hava Savunması İçin KORKUT’u Önerdi
Öte yandan, Ukrayna merkezli Defence Express’in haberine göre, Kiev’de düzenlenen Arms & Security silah fuarında Türk firması Aselsan, kendinden tahrikli hava savunma sistemi Korkut’un Ukrayna ordusuna olası satışını görüşmek istediğini açıkladı.
Aselsan yaptığı açıklamada, “Aselsan, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine, tüm operasyonel ve taktik gereksinimleri karşılayan, hava savunması için savaşta kanıtlanmış bir çözüm sunuyor” dedi.
Bir batarya, üç Korkut kundağı motorlu alçak irtifa hava savunma sistemi ve arama radarlı bir Korkut komuta kontrol aracından oluşuyor. Arama radarı MAR, maksimum 70 km menzildeki hava hedeflerini tespit edebilir. Korkut, katmanlı hava savunma ağında diğer hava savunma sistemleri ile entegre çalışabilmektedir.
Bu projede TSK’nın hava savunma kabiliyetleri, tehditlerdeki gelişmelere karşı etkin bir şekilde müdafaa için partikül mühimmat da kullanabilen yeni namlulu hava savunma sistemleri ile güçlendirilecektir. SSA’da hedefin hassasiyetle ateş altında kalmasını sağlayacak Atış Kontrol Radarı ve KKA’daki hedefleri tespit edecek üç boyutlu mobil arama radarı, taktik ihtiyaçlara uygun olarak geliştiriliyor. Bu amfibi sistem, TSK’nın hava savunma alanındaki gücünü büyük ölçüde artıracaktır.
KORKUT Sistemi, hareketli unsurların ve mekanize birimlerin hava savunmasını etkin bir şekilde gerçekleştirmesi için geliştirilmiş bir hava savunma sistemidir. KORKUT Sistemi, 3 Silah Sistem Aracı (SSA) ve 1 Komuta Kontrol Aracından (KKA) oluşan ekipler halinde görev yapacak. KORKUT-SSA, yine ASELSAN tarafından geliştirilen 35 mm Partiküllü Mühimmat ateşleme kabiliyetine sahiptir. Partikül Mühimmat; 35 mm hava savunma toplarının havadan karaya füzeler, seyir füzeleri ve insansız hava araçları gibi mevcut hava hedeflerine karşı görevlerini etkin bir şekilde yerine getirmesini sağlar.
Korkut, FNSS üretimi FNSS platformu üzerine kurulmuştur. Silah MKE üretimidir.