Dünyanın bilinen en eski ve en büyük tapınma (kült) merkezi sayılan Göbeklitepe’de yer alan 5,5 metrelik ‘P18’ numaralı dikili taşın (stel) sert kireçtaşından yapılacak kopyası Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi’nde sergilenecek.
12 bin yıllık geçmişiyle ‘tarihin sıfır noktası’ olarak nitelendirilen Şanlıurfa’daki Göbeklitepe, 2018 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesinin ardından Türkiye’de “2019 Göbeklitepe Yılı” ilan edildi.
Dikili taş, BM Genel Merkezi’nde sergilenen ikinci Anadolu eseri olacak. İlk sergilenen eser Kadeş Barış Antlaşması metninin büyütülmüş kopyasıydı. Hititler ile Mısır arasında milattan önce 1280’li yıllarda yaşanan Kadeş Savaşı sonrası imzalanan ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde sergilenen, diplomatik metinlerin en eski örneklerinden Kadeş Barış Antlaşması metninin büyütülmüş bakır kopyası, 1970’te dönemin BM Genel Sekreteri U Thant’a sunulmuştu.
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı yetkilileri 2019’da Türkiye’den ikinci eser olarak Göbeklitepe’ye ait bir dikili taşın kopyasının BM’de sergiye sunulması için de ön temaslarda bulunmuştu. New York’ta bulunan BM Genel Merkezi’nde kalıcı olarak sergilenecek Dikili taş, Göbeklitepe’nin evrensel kültür mirası özelliğini tanıtma fırsatı sunacak.