Çin’in Mars gezgini gezegene inişini başarıyla tamamladı ve Çin tarihte kızıl gezegene gezgin gönderen ikinci ülke oldu.
Adını Çin mitolojisindeki ateş tanrısından alan gezgin Zhurong, Cumartesi sabahı Mars’taki Utopia Planitia’da önceden seçilmiş alana indi.
Altı tekerlekli güneş enerjisiyle çalışan Zhurong gezgini, Mars’ın yüzeyindeki eski yaşamın işaretlerini ve kanıtlarını aramak için üç aylık görev için konuşlandırılacak.
Çin mitolojisinde ateş ve savaş tanrısı olan Zhurong’un adını taşıyan gezgin, Temmuz 2020’de yola çıkmış ve 7 ayda Mars’a ulaşmış, yörüngeye oturması ise 3 ayı bulmuştu.
Tianwen-1 Mars Orbiter da onun görevi sırasında bir Mars yılı boyunca gezegenin küresel tetkikini yapacak. Sonda, gezgini yüzeye bırakmadan önce, yörüngede üç ay geçirerek iniş alanını araştırdı.
Tianwen-1, geçen yıl 23 Temmuz’da Hainan’daki Wenchang uzay fırlatma merkezinden bir Long March 5 roketi ile fırlatıldı ve Şubat ayında yörüngesine girmeden önce Mars’a giden yolda yedi ay geçirdi.
Uzay aracı, gezegenin ilk fotoğrafını bir milyon kilometreden (621.371 mil) fazla uzaklıktan dünyaya gönderdi.
Tianwen-1’in arkasındaki bilim ekibi, gezginin inişinden önce, sonda “ilk denemede yörüngeye girecek, karaya çıkacak, gezgini bırakacak ve gözlemleri bir yörünge aracı ile koordine edecek” açıklaması yaptı.
Tianwen-1, geçen yaz başlatılan üç uluslararası Mars görevinden biri. NASA’nın Azim rover’ı şubat ayında Mars’a inmiş, yine şubat ayında Birleşik Arap Emirlikleri Umut Probe, Mars yörüngesine girmişti.
Üç görevin tamamı, güneşin aynı tarafındaki Dünya ile Mars arasındaki hizalanma nedeniyle aynı anda başlatıldı ve bu da kızıl gezegene daha verimli bir yolculuk yapılmasını sağladı.
Adı “Cennetsel Gerçeğin Arayışı” anlamına gelen Tianwen-1, Mars’ın toprakları, jeolojik yapısı, çevresi ve atmosferi hakkında önemli bilgiler toplamayı ve su işaretleri aramayı amaçlıyor.
Çin’in iddialı uzay programı, geçtiğimiz hafta sonu kontrolden çıkmış 40.000 kiloluk bir roket, Hint Okyanusu’na düşerek manşetlere çıkmıştı.
Long March 5B roketi, Nisan ayı sonlarında Çin’in yeni uzay istasyonunun bir bölümünü yörüngeye fırlatmıştı ve Dünya’nın yerçekimi geri çekene kadar kontrolsüz bir şekilde uzayda savrulmaya bırakılmıştı.