Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Irak’taki IŞİD vahşetini araştıran BM ekibinin Yezidi dini azınlığa karşı soykırım konusunda “açık ve ikna edici kanıtlar” oluşturduğunu söyledi.
Kerim Khan’ın Büyükelçilere verdiği son brifingde, UNITAD olarak bilinen ekibin çalışmalarında “dönüm noktası”na ulaştıklarını bildirdi.
Birleşmiş Milletler (BM), IŞİD’in Irak’ta Ezidilere karşı işlediği suçların “soykırım” kapsamında değerlendirildiğini açıkladı.
Irak’ta IŞİD’in işlediği suçları soruşturan BM heyeti başkanı Karim Khan, BM Güvenlik Konseyine 6. raporunu sundu.
Tanıklıklar, toplu mezarlardan alınan adli kanıtlar ve IŞİD’e ait hard disklerden ulaşılan dijital verilerle “dağ” kadar kanıt topladıklarını ifade eden Khan, soruşturma heyetinin IŞİD’in Irak’ın Sincar bölgesinde Ezidilere karşı “soykırım” işlediğine dair “net” ve “tatmin edici” delillere ulaşıldığını belirtti.
Kuzey Irak’taki Sincar bölgesindeki Yezidi topluluğuna yönelik saldırılar ve Haziran 2014’te Tikrit hava Akademisi’nde silahsız öğrenci ve askeri personelin toplu öldürülmesi davaları araştırma çalışmalarında öncü rol oynadı.
Karim Khan, “IŞİD’in Ezidileri fiziksel ve biyolojik yok etme niyeti ültimatomunda bariz ortada. Ezidi toplumunun tüm üyelerine acımazsızca uygulanıyor, ya din değiştirecekler ya da ölecekler.” ifadelerini kullandı.
Binlerce Ezidinin IŞİD’in bu ültimatomunun ardından toplu infaz edildiğini ve kaçmaya çalışırken vurulduğunu belirten Khan, binlerce kişinin köle olarak kullanıldığını ve kadınların toplu tecavüze ve dayanılmaz cinsel şiddete maruz kaldığını dile getirdi.
BM ekibi tarafından şimdiye kadar Ezidilere karşı “soykırım” suçu işleyen bin 444 IŞİD mensubu tespit edildi.
Geçen yıl, Almanya’da geçen ay ilk kez bir IŞİD üyesi soykırım suçuyla yargılanmaya başladı. Frankfurt’ta görülen davada 27 yaşındaki Irak vatandaşı Taha El-C., yabancı bir terör örgütü üyesi olmak, adam öldürmek, insanlığa karşı suç işlemek ve Ezidilere yönelik soykırım iddiasıyla yargılandı. Daha sonra, Avrupa Birliği Yargısal İşbirliği Ajansı’nın (Eurojust), IŞİD ve El Nusra Cephesi mensuplarının, sadece terör örgütü üyeliğinden değil, savaş suçu, insanlığa karşı suç ve soykırım ile de yargılanması gerektiğini raporlamıştı.
Birleşmiş Milletler’in IŞİD’in Irak’ta Ezidilere karşı işlediği suçları “soykırım” kapsamında değerlendirmesi konuya geniş bir perspektif kazandırma konusunda önem arz ediyor. Kişilerin değil, topluca örgütün soykırım ile yargılanması ve davanın tüm ülkeler tarafından benimsenmesi IŞİD terör örgütüne büyük bir darbe vuracaktır. Uluslararası yargılamalara başlanması ile soykırıma uğrayan kadim Ezidi halkının kendilerine yönelik suçları işleyenlerden hesap sorulmasına yönelik talebini karşılanacak ve bu sayede Ezidi halkına yönelik suçların boyutlarının da ortaya çıkması mümkün olacaktır.