Pandeminin ortaya çıkmasıyla birlikte çalışma hayatının aksamaması ve devamının sağlanması için “görüntülü video görüşmeleri ve toplantıları” ön plana çıktı. Başlangıçta çalışanların çok beğendiği görüntülü video görüşmeleri ve toplantıları bir süre sonra sorunlar ortaya çıkarmaya başladı. Çalışanlar üzerinde “Zoom Yorgunluğu” olarak ifade edilen bir tükenmişlik türü ortaya çıktı. Peki bu “Zoom Yorgunluğu nedir ve nasıl yönetilir?
Zoom yorgunluğu, görüntülü görüşme ve toplantı uygulamalarının aşırı kullanımının yol açtığı yorgunluk, anksiyete ve endişeyi tanımlayan bir tükenmişlik duygusudur. Zoom yorgunluğunun nedenleri bakıldığında sürekli ekrana veya kameraya bakmak bir süre sonra yorucu bir eylem haline gelmekte. Teknolojik olarak eşzamanlı/senkronize olarak tanımlansa da milisaniyelerle ifade edilen gecikmeler yaşanması, görüntülü görüşme esnasında bireyler kendi yüzlerini de ekranda görmekte ve nasıl göründüklerini sürekli kontrol etme ihtiyacı duymakta.
Teknolojik unsurlar da sorunlara yol açıyor.
Görüşme sırasında kullanılan mikrofon ve hoparlör profesyonel olmadığı için kullanıcılara sesler iletilirken hışırtı gibi sesler ulaşmakta. Ayrıca internet bağlantısı sorunları da konuşma netliğini etkilemektedir. Bu durumdan kaynaklı olarak sesler eksik halde karşı tarafa ulaşır ve beyin bu eksik seslerdeki boşlukları doldurmak için fazla çalışır. Beyin tüm bu sorunu çözmek için zihinsel efor harcamakta, bu da zihinsel yorgunluğa neden olmaktadır.
“Zoom Yorgunluğu” nasıl atlatılır?
Görüntülü görüşme ve toplantılar sadece bireyin kendisi ile ilgili ve zorunlu olanlarla sınırlandırılmalıdır. Bunun dışında kısa süreli ve resmi niteliği olmayan görüşmeler telefonla konuşarak yapılabilir.
Videolu görüşme toplantısı öncesi çeşitli egzersizler (nefes alma, fiziksel basit düzey egzersizler vb.) yapılması bireylerin daha rahat bir toplantı gerçekleştirmesine yardımcı olabilir.
Görüşme ve toplantı öncesi özellikle ev ortamında yapılanlar için, arka plan sadeleştirilebilir ve dış sesleri azaltmak için kapı kapatılabilir.
Beyni dinlendirmek için gün içerisinde belli saatlerde televizyon, tablet, bilgisayar, telefon vb. teknolojik aletlerden uzak kalmak yorgunluğu azaltacaktır.
Kaynak: Satınalma Dergisi