Çin Komünist Partisi, ülkenin geri kalan kısmında nüfus artışını destekleyen politikalar güderken Doğu Türkistan’daki Türk kadınlarına zorla doğum kontrol spirali takıyor.
Bir grubun nüfus artışını kısıtlamaya, engellemeye yönelik her türlü devlet politikası, Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi kapsamında “soykırım” suçunu tespit eden 5 maddeden biri olarak değerlendiriliyor. Kanada, ABD, İngiltere gibi ülkeler Çin’in işgal altında tuttuğu Doğu Türkistan’da uyguladığı soykırımı resmi olarak tanımıştı.
Çin’in Doğu Türkistan’daki işgal hükümetinin sözcüsü Xu Guixiang Mart ayında düzenlediği basın toplantısında doğum kontrolü uygulamalarının tercihi bir durum olduğunu ve hiçbir kurumun müdahale etmediğini iddia etmişti. Ancak geçtiğimiz yıl, Qelbine Sedik’in de yaşadığı bölge olan Urumçi’de bir parti görevlisinin 18 ila 59 yaşları arasındaki kadınların doğum kontrol muayenelerine başvurmak zorunda olduklarını belirten WeChat mesajları sızdırılmıştı. Qelbinur Sedik’in The Times gazetesiyle paylaştığı WeChat mesajlarının ekran görüntülerine göre söz konusu görevli, “Bizimle kapıda kavga ederseniz ve bizimle işbirliği yapmayı reddederseniz, karakola götürüleceksiniz“ diyor, Uygur kadınları “Hayatınla kumar oynamayın”, “Deneme bile“ gibi sözlerle tehdit ediyordu.
Çin Komünist Partisi doğum kontrol cihazı takılmasını zorunlu kıldığında muafiyet talep eden 50 yaşındaki Doğu Türkistanlı bir Özbek Türkü olan Qelbinur Sedik’e zorla doğum kontrol spirali takıldı. Qelbinur Sedik, yetkililere yaşının ileri olduğunu, hükümetin uyguladığı doğum sınırlarına uyduğunu ve yalnızca bir çocuğu olduğunu söylediğinde ise Parti yetkilileri, eğer direnecek olursa polise götüreceklerini söyledi. Toplama kampına kapatılma tehditlerinden çekinerek pes eden Sedik, Çinli doktorların metal forseps kullanarak hamileliği önleyen rahim içi spirali taktığı bir devlet kliniğine götürüldü.
Prosedür boyunca ağladığını belirten Qelbinur Sedik, gördüğü işkenceyi “Artık normal bir kadın değilmişim gibi hissettim” diyerek anlattı. Sedik’in başına gelenler The Guardian, New York Times gibi birçok yayın kuruluşunda yer buldu.
Qelbinur Sedik, kendisini Çin yasalarına göre örnek bir vatandaş olarak tanımlıyor. Üniversiteden mezun olduktan sonra evlendiğini ve akabinde iş hayatına atılarak Uygur ilkokul öğrencilerine Çince öğrettiğini belirten Sedik, Çin yasalarına göre görevindeki üstünün onayını alana kadar hamile kalmadı. Çin hükümetinin yasalara uygun davranışları nedeniyle bir onur belgesi bile verdiği Sedik, ÇKP’nin toplama kamplarını kurarak tam bir soykırım uygulama politikasına giriştiği yıllar olan 2016-2017 yılları sonrasında kanunlara uyan uymayan bütün Doğu Türkistan Türkleri gibi hedefe kondu.