Muğla Milas Tuzabat’ta Bir Başka Çevre Katliamı Yaşanacak

Muğla Milas Tuzabat'ta Bir Başka Çevre Katliamı Yaşanacak

Muğla’nın Milas ilçesi Tuzabat Mahallesi’ne bir maden şirketi Boksit Madeni Arama, İşletme ve Kırma, Eleme, Yıkama Tesisi açmayı tasarladı.

Demireller Tarım Madencilik Şirketi’nin işletmek istediği maden sahasının; Yargöçen Tepesi mevkii ve Yatağan ilçesi Bencik Mahallesi, Balık Dağı mevkiinde açılması planlanıyor. Şirketin, proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre; yılda 500 bin ton boksit çıkarılması ve işletilmesi hedefleniyor.

Mahallede yaşayanlar ise maden ocağından çıkacak tozun zeytinliklerin ve tarım arazilerinin üzerini örterek bölgedeki tarımı, arıcılığı bitirmesi ve tozlu havanın sağlıklarını tehdit etmesinden korkuyor.

Köylüler, proje dosyasında; “basralı” olarak anılan, Tuzabat ve Bencik köylerinde çam balını üretilmesini sağlayan basra böceklerinden bahsedilmediğini belirtiyor.

Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği’nin verilerine göre de dünyadaki çam balının yüzde 92’sini Türkiye karşılıyor. Balın yüzde 80’i ise Muğla’dan geliyor. Şehirde ise 40 bin kişi balcılık ile geçimini sağlıyor.

Köylüler, ayrıca; proje alanının zeytinlik alanları dışında gösterildiğini belirtiyor.

YİNE BİR “ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR” FACİASI

Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, proje için “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı aldı. Yöre sakinleri “ÇED gerekli değildir” kararını şaşkınlıkla karşıladıklarını ifade etti.

“BURASI BİZİM GEÇİM KAYNAĞIMIZ”

Yapılması planlanan maden ocağından çıkan tozun zeytinliklere de zarar vereceğini ifade eden ve zeytinliklerden geçimini sağlayan Halil İbrahim Yarar;

“Burası bizim dede toprağı zeytinliğimiz. Bu maden ocağından çıkacak toz bitkileri çiçek zamanında öldürür. Bu ağaçlar zeytin yapamaz. Tarımı bitirir. Ayrıca bu proje Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında 3573 sayılı Kanun madde 20’ de ‘zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez. Bu alanlarda yapılacak zeytinyağı fabrikaları ile küçük ölçekli tarımsal sanayi işletmeleri yapımı ve işletilmesi Tarım ve Köyişleri Bakanlığının iznine bağlıdır’ kanununa da aykırı. Bizim geçim kaynağımız burası. Şimdi bu arıların zeytine, kiraz, elma ağacına da faydası var. Arı bitti demek tarım bitti demek.” İfadelerini kullandı.

 

 

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!