Başbakan Tayyip ERDOĞAN, en sonunda ağzındaki baklayı çıkardı, nihai hedefinin Türkiye’yi eyaletlerden oluşan bir federasyona dönüştürmek olduğunu itiraf etti.
Tayyip ERDOĞAN, “Osmanlı Devlet’inin eyaletlerden oluştuğu için güçlü olduğunu, çağımızdaki güçlü devletlerin eyalet sistemi ile yönetildiğini” iddia ederek hedefinin doğru olduğunu ispatlamaya çalıştı.
Tayyip ERDOĞAN’ın eyalet (federasyon) hedefinin doğru olduğunu kanıtlamak için ileri sürdüğü iddialar doğru değil. Şöyle ki;
1-Osmanlı Devleti, eyaletlerden oluştuğu için güçlü değildi. Aksine, eyalet yapısı özellikle 19. Yüzyılda Devletin başına bela olmuştur. Batılı Devletler, eyalet (federasyon) sisteminin zaaflarından yararlanarak iç işlerimize müdahale etmişler, gayrımüslüm tebaayı isyana teşvik etmişlerdir. Osmanlı, ülkesinin toprak bütünlüğünü koruyabilmek için 1864 yılında eyalet (federasyon) sistemini terk ederek vilayet sistemine geçmiştir.
2-Çağımızdaki güçlü devletlerin tamamı eyalet (federasyon) sistemi ile yönetilen devletler değildir. Mesela, İngiltere, Fransa, İtalya, Japonya eyalet sistemi ile yönetilmedikleri halde güçlü devletler kategorisinde yer almaktadırlar.
Eyalet (federasyon) sisteminin bazı ülkelerde başarılı olarak uygulanabiliyor olması, Türkiye’de de başarılı olarak uygulanabileceğine dayanak olamaz. Her ülkenin tarihi, coğrafyası, kültürel ve siyasal şartları farklıdır. Bu nedenlerle eyalet (federasyon) sistemi bazı ülkeler için yararlı olabildiği gibi, bazı ülkeler için ise zararlı olabilir. Kanaatimce, eyalet (federasyon) sistemi, Türkiye için son derece zararlı olacak bir yönetim biçimidir.
Eyalet (federasyon) sisteminin niçin zararlı olduğunu açıklamadan önce üniter sistemden farklarını ortaya koymak zorunludur. İşte, eyalet (federasyon) sisteminin üniter sistemden farkları:
· Üniter sistemde ülke ve devlet bir bütünlük arzederken, eyalet (federasyon) sisteminde ülke ve devlet parçalı bir özellik taşımaktadır.
· Üniter sistemde devlet gücü başkentteki merkezi yönetimde toplanmışken, eyalet (federasyon) sisteminde savunma, dış işleri vb. yetkilerin dışında hemen hemen tüm devlet gücü eyaletlere dağıtılmaktadır.
· Üniter sistemde tek bir parlamento ve tek bir hükümet söz konusu iken, eyalet (federasyon) sisteminde federal parlamento ve federal hükümet yanında her eyaletin ayrı parlamentosu ve hükümeti vardır.
· Üniter sistemde sadece merkezi hükümetin, kanun çıkarma, vergi koyma-toplama, silahlı kuvvet kurma yetkisi varken, eyalet (federasyon) sisteminde federal hükümetin yanı sıra her eyaletin kanun çıkarma, vergi koyma-toplama, silahlı kuvvet kurma yetkisi vardır.
· Üniter sistemde ülke sathındaki tüm vilayetler (iller) merkezi yönetime bağlıdırlar. Eyalet sisteminde ise eyaletler federal hükümete bağlı olmayıp iç işlerinde tamamen bağımsızdırlar.
· Üniter sistemde devlet adına yabancı devletlerle yapılacak tüm görüşmeleri, anlaşmaları yapma yetkisi merkezi hükümette iken, eyalet sisteminde eyalet yönetimleri federal hükümetten bağımsız olarak yabancı devletlerle görüşme-anlaşma yapma imkanına sahiptirler.
· Devletler Hukuku açısından üniter sistemde ülkenin herhangi bir bölümünün ayrılması mümkün değilken, eyalet (federasyon) sisteminde her eyaletin istediği zaman federal devletten ayrılma, bağımsız olma hakkı vardır.
Eyalet (federasyon) sistemi ile üniter sisteminin farklarını böylece tespit ettikten sonra eyalet sisteminin ülkemiz açısından niçin zararlı olduğunu açıklayabiliriz. Şöyle ki;
Ülkemizde son yüz elli yıldır ayrılıkçı isyanlar çıkmamış, gene son otuz yıldır devam eden 40.000’den fazla insanımızın canına mal olan bölücü terör olmamış olsa eyalet (federasyon) sisteminin uygulanması önemli bir tehlike yaratmayabilirdi. Ancak, otuz yıldır devam eden bölücü terör varken, terör örgütü yurt dışında üslenmesini devam ettiriyor ve silah bırakmayı düşünmüyorken, eyalet (federasyon) sistemine geçmek, göz göre göre ülkenin bölünmesine rıza göstermek demektir. Eyalet sistemine geçilmesi halinde PKK’nın Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerine tamamen hakim olacağı, ayrı devlet gibi davranacağı ve çok geçmeden de bağımsızlığını ilan edeceği gün gibi açıktır. Bu nedenlerle, ÜNİTER SİSTEMİ BIRAKIP EYALET (FEDERASYON) SİSTEMİNE GEÇMEK, TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN İNTİHARI OLACAKTIR.