Middle East Eye’ın haberine göre, Türk hükümeti geçen yıl Kahire ile bağları onarma girişimlerinin bir parçası olarak Mısır’ın NATO ile ortaklık faaliyetlerine karşı veto aldığını söyledi.
Ulaşılan kaynaklardan biri, Türkiye, Mısır’a karşı bloğunu kaldırdı ve NATO ile ortaklık geliştirmesine izin verdi” dedi. “Türkiye, Akdeniz Diyaloğu’nun [NATO ve Akdeniz ülkeleri için bir forum] bir parçası olarak NATO ile ortaklığını ilerletmesi için Mısır’ı destekliyor ve Ankara, bu çerçevedeki tüm faaliyetlere Mısır’ın katılımını destekliyor.”
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu geçen hafta canlı yayında yaptığı açıklamada, Türkiye’nin NATO içinde Mısır’a daha fazla ayrıntı vermeden iyi niyet jestleri yaptığını söyledi.
Geçtiğimiz aylarda, Türkiye ve Mısır , Mısır’ın demokratik olarak seçilen ilk cumhurbaşkanı olan selefi Muhammed Mursi’yi devreden bir darbenin ardından, Ankara’nın Mısır Cumhurbaşkanı Abdül Fettah el-Sisi’yi ülkenin meşru lideri olarak tanımayı reddetmesi üzerine kırılan ilişkileri düzeltmeye çalıştı.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sisi’nin darbe sonrası baskıda Müslüman Kardeşler liderlerine ve üyelerine yönelik insan hakları ihlallerini yüksek sesle eleştirmişti.
Bu ayın başlarında, açık bir yakınlaşma girişiminde, Dışişleri ve Savunma Bakanları da dahil olmak üzere üst düzey Türk yetkililer, ilişkilerin iyileştirilmesi için kamuoyuna çağrıda bulundular.
İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan bir NATO yetkilisi, Mısır, İsrail, Fas ve Tunus’u kapsayan Akdeniz Diyaloğu’nun hala faal olduğunu söyledi. (Web sitesi Şubat 2019’dan beri güncellenmedi.) Yetkili, ittifakın geçtiğimiz günlerde Mısır güvenlik önceliklerini NATO’nun bölgedeki güvenlik çıkarlarıyla birleştirmek için yeni bir Bireysel Ortaklık İşbirliği Programını onayladığını doğruladı.
Yetkili, “NATO’nun Mısır ile uzun süredir siyasi diyaloğu ve pratik işbirliği var” dedi. “Bu çerçeve, İttifak ile Akdeniz bölgelerindeki ortakları arasında siyasi diyalog ve pratik işbirliğini geliştirmek için oluşturuldu.” diye ekledi.
Konuya aşina bir Türk yetkili, programların ortak ülkelere, ittifak dışındaki devletler için değerli olan NATO düzeyinde askeri ve teknik eğitim sağlamanın genellikle iyi bir yolu olduğunu söyledi.
Türkiye bu ayın başlarında, Sisi’nin 2013’teki darbesinin Mursi’yi devirmesinden bu yana ilk kez bir dışişleri bakan yardımcısı liderliğindeki diplomatik bir heyeti Kahire’ye göndereceğini duyurdu . Karar, her iki ülkenin istihbarat teşkilatlarının 2020’de görüşmelerinin ardından geldi.
Türkiye ayrıca, ülkede bulunan Mısırlı muhalif kanallardan , iki ülke arasında devam eden hassas müzakereler nedeniyle Sisi hükümetine yönelik eleştirilerini azaltmalarını istedi.