İstanbul İstatistik Ofisi’nin periyodik çalışması İstanbul Barometresi’nin Mart 2021 sayısı yayımlandı.
İstanbul Barometresi mart ayı raporu, 22 Mart – 5 Nisan 2021 tarihleri arasında 713 İstanbul sakini ile telefon üzerinden görüşülerek hazırlandı.
İstanbullulara göre mart ayında Türkiye’nin gündemi COVID-19 ve İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesi oldu.
Katılımcıların %27,8’i COVID-19’un, %24,5’i İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesinin, %17,7’si ise kadına yönelik şiddet ve cinayetlerin mart ayının Türkiye gündemi olduğunu belirtti. Bunları %7,1 ile döviz kurlarındaki hareketlilik ve %7 ile Merkez Bankası’nın başkanının değiştirilmesi olayları takip etti.
Katılımcılara mart ayında evde en çok ne konuşulduğu soruldu.
Katılımcıların %33,1’i ekonomik sorunların, %30,8’i COVID-19’un mart ayında ev içinde en çok konuşulan konular olduğunu belirtti
Katılımcıların %53,4’ü İstanbul Sözleşmesi’nin Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle feshedilmesini uygun bulmadığını belirtti.
Galata Kulesi’nin ve Taksim Gezi Parkı’nın İBB’nin görev alanından çıkarılarak Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilmesini onaylamayan İstanbulluların oranı %59,5 oldu.
İstanbulluların %60,4’ü Türkiye ekonomisinin kötüleşeceğini düşündüğünü belirtti.
Katılımcıların %60,4’ü Türkiye ekonomisinin kötüleşeceğini düşündüğünü belirtirken, %21,2’si ekonominin seyrinin değişmeyeceğini, %18,4’ü ise ekonominin iyileşeceğini düşündü. Geçen aya göre Türkiye ekonomisinin kötüleşeceğini düşünenlerin oranının arttığı görüldü. Sosyoekonomik seviye arttıkça Türkiye ekonomisinin kötüleşeceğini söyleyenlerin oranında artış görüldü.
İstanbul Halkı mülteci ve göçmenleri de sorun olarak görüyor.
Katılımcılara göre İstanbul’un ilk 3 sorunu %41,2 ile ulaşım, %40,5 ile ekonomik sorunlar ve %36,9 ile olası İstanbul depremi olarak görüldü.
Bu sorunları göçmenler – mülteciler ve kentsel dönüşüm sorunları takip etti. Kadınlara göre İstanbul’un ilk 3 sorunu ekonomik sorunlar, olası İstanbul depremi ve ulaşım oldu. Erkeklere göre ilk sırada ulaşım gelirken ekonomik sorunlar ve olası İstanbul depremi aynı oranda önemli görüldü.
Katılımcıların %29,7’si kredi kartı borcunun asgari tutarını ödeyebildiğini belirtti.
Kredi kartı kullananların %46,7’si kredi kartı ekstresinin tamamını, %29,7’si asgari tutarını ödeyebildiğini, %3,6’sı asgari ile tamamı arasında bir tutar ödeyebildiğini, %4,2’si ise asgariden az tutarı ödeyebildiğini belirtirken, %15,8’i hiç ödeyemediğini belirtti.