Birleşik Krallık’ta Avam Kamarası, Çin’in Doğu Türkistan’da Uygur Türklerine yönelik hak ihlallerinin, soykırım olarak tanınması için oylama yapacak. 22 Nisan’da parlamentoya gelecek karar tasarısını hazırlayan parlamenterler, tasarının milletvekillerinin en az üçte ikisi tarafından desteklenmesini bekliyor.
The Guardian‘ın aktardığı habere göre, parlamenterler, tüm partilerin önergeyi destekleyeceğini savundu. Ayrıca, İngiliz hükümetinin bakanlara, oylamada çekimser kalmalarını istediği aktarıldı.
İNGİLİZ PARLAMENTOSU, SOYKIRIMI TANIMAYA HAZIRLANIYOR
Çin’in Uygur Türklerine yönelik soykırımını kabul etmek üzere hazırlanan tasarı, Lord Patten ve Lisa Nandy liderliğindeki bir grup parlamenter tarafından yapılan çağrı neticesinde hayata geçirildi. Başbakan Boris Johnson’ı Hong Kong yetkililerine sınırlı yaptırımlar getirmesi için çağrı yapan parlamenterler, tasarı metninde, Doğu Türkistan’da yaşanan insan hakları ihlalleri ile ilgili kanıtlar sundu.
Şu ana kadar, ABD, Kanada ve Hollanda, parlamento kararıyla Çin’in Doğu Türkistan’da işlediği soykırımı tanıma kararı aldı. Birleşik Krallık ve bir dizi ülke de Çinli yetkililere ilişkin yaptırım kararı verdi. Birleşik Krallık’ta 650 kişiden oluşan Avam Kamarasının önüne haftaya perşembe günü gelecek olan karar tasarısı kabul edilirse, soykırımı dünyada kabul eden ülke sayısı dörde yükselmiş olacak.