Yeni bir rapora göre, solar enerjiye geçiş için acele eden şirketler ve hükümetler gözden kaçırdıkları bir engelle karşı karşıya.
The Wall Street Journal’in raporuna göre, endüstriyel güneş enerji sektöründeki tedarik zincirleri büyük oranda Doğu Türkistan’a bağlı. Panellerin imalatı için gerekli polisilikonun yaklaşık yüzde 50’si ve yardımcı diğer hammaddeler büyük oranda Uygur Özerk Bölgesi’nden temin ediliyor. Solar enerji sektöründeki uzmanlar da tedarik zincirindeki yapıtaşı elementlerin sağlayıcılarının Doğu Türkistan’daki zorla çalıştırma koşullarıyla bağlantılı olmasından endişe duyuyorlar.
Avrupa Birliği ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri zorla çalıştırma koşullarıyla bağlantılı olduğu gerekçesiyle Uygur Özerk Bölgesi’nden tedarik edilen ve içlerinde polisilikonun da bulunduğu ithal malzemeler hususunda kısıtlayıcı düzenlemeler üzerine çalışıyor. Ocak ayında Amerika Birleşik Devletleri bölgeden pamuk ve domates ithalatına kısıtlama getirmişti.
Sektörden üst düzey yöneticilere dayandırılan duyumlarda, çoğu batılı şirketin polisilikon tedariğini bölgeden uzaklaştırma yolunda hamleler yaptığı belirtildi.
Amerika merkezli danışmanlık şirketi Horizon Advisory, Uygur Özerk Bölgesi’nde faaliyet gösteren 4 büyük polisilikon tedarikçisinin Uygurların zorla çalıştırılmasıyla ilgili doğrudan bağlantısını içeren medya raporları ve halka açık kayıtların bulunduğunu bildirdi.
Çin hükümeti bölgedeki zorla çalıştırma iddialarının tamamını reddediyor. Hükümet sözcüsü yaptığı açıklamada Çin ile iş yapmayı bırakan batılı güneş enerjisi şirketlerinin büyük kayıplara uğrayacağını söylüyor.