“Suriye’de zorluk çektik, Türkiye’de de çekiyoruz”.
Suriye Şam’da Beşar Esad karşıtı 15 Mart gösterilerinin 10. Yılında Suriyeli sığınmacı Ahmed Zahdeh, DW’ye konuk oldu. Zahdeh, Suriye’de gösteriler başladığında 18 yaşındaydı. Henüz öğrenciydi. Ahmed de arkadaşlarıyla beraber Halep’teki gösterilere katıldı ve gösteriler sırasında tutuklandı. Bir ay cezaevinde kaldı.
Ahmed, “Her şeyi yaşadık orada. Çok ama çok zordu. Halep’e her gün en az 20 bomba atılıyordu. Özgürlük nedir, bilmiyordum. Bu süreçte öğrendim. Suriye’yi özlüyor, dönmek istiyoruz ama gidilecek durum yok. Suriye’de zorluk çektik, Türkiye’de de çekiyoruz”.
Ahmed serbest kaldıktan sonra Halep’te gazetecilik yapmaya başladı ancak savaş şiddetlenince İdlib’e geçti. 2016’da önce Ahmed, bir sene sonra da ailesi Türkiye’ye sığındı. Türkçe öğrendi. Ahmed artık 28 yaşında bir grafik tasarımcı ve İstanbul’da yaşıyor. Kendi reklam ajansını kurdu. Kız kardeşi üniversitede, erkek kardeşi lisede okuyor. Memleket hasreti çekiyor ancak Suriye’ye geri dönme imkanı olmadığını söylüyor.
Tüm imkanlara rağmen Ahmed Türkiye’de de sorunları olduğunu söylüyor.
Türkiye’de Ahmed ile aynı mesleğe sahip, üniversite mezunu birçok grafik tasarımcı genç bırakın ajans kurmayı, iş bile bulamazken savaştan kaçan Ahmed Türkiye’de kendi işini kurabiliyor. Ancak bu bile Suriyeli sığınmacıları mutlu etmeye yetmiyor. İstanbul Ümraniye’de fabrika dahi kurabilen Suriyeli sığınmacılar Türkiye’nin sunduğu imkanlar konusunda da şikayetçi.