Türk Lirası’nda küresel piyasalarda görülen risk iştahındaki düşüşle gerçekleşen satış baskısı ilk işlemlerde de kendisini hissettirdi. Asya piyasalarındaki sığ işlemlerde güne 7,35 seviyesinde başlayan Dolar/TL kuru kritik 7,40 seviyesinin de üzerine çıktı. Kurda Perşembe günü 7,44 seviyesinin üzeri test edilmişti.
Türkiye’nin risk primi 297 baz puan seviyesine çıkarken, gösterge tahvil faizi de yüzde 14,92 seviyesinde. Türk Lirası ile birlikte diğer gelişmekte olan para birimlerindeki satış baskısı da devam etti. Günün ilk işlemlerinde dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi Güney Kore wonu oldu. Wonu Endonezya rupisi ve Hint rupisi takip etti.
Tahvil getirilerindeki ivme bu hafta küresel piyasalarda riskli varlıklara yönelik algıyı bozarken, satışlar özellikle teknoloji hisselerinin öncülüğünde Perşembe günü derinleşmişti.
Diğer yandan, Türk Lirası’nda kasım ayından bu yana devam eden rüzgar bu hafta tersine döndü. Dolar 7,44’e çıktıktan sonra 7,32 seviyelerine kadar geriledi. Dün gün içinde yüzde 3’ün üzerinde değer kaybeden dolar akşam saatlerindeki hareketinin ardından sabahın ilk saatlerinde de artışla işlem gördü. Dolar/TL şu dakikalarda 7,43, Euro/TL de 9,04 seviyesinde seyrediyor.
Döviz mevduat düşüşünde altın etkisi
Döviz mevduatlarında altının onsunda gerçekleşen geri çekilmenin etkisiyle geçen hafta düşüş kaydedildi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre 19 Şubat haftası itibariyle döviz mevduatları 893 milyon dolar düşüşle 234,7 milyar dolar olarak kaydedildi. Altın hariç düşüş ise 300 milyon dolar oldu. Gerçek kişilerin döviz mevduatları 685 milyon dolarla düşüşle 148,8 milyar dolara geriledi. Tüzel kişilerin döviz mevduatları ise aynı haftada 208 milyon dolar düşüşle 85,9 milyar dolar oldu. 19 Şubat haftası itibariyle yurt içi yerleşiklerin 234,7 milyar dolarlık döviz mevduatlarının 37,7 milyar dolarını kıymetli madenler oluşturdu. Başka deyişle döviz mevduatları içinde kıymetli madenlerin payı yüzde 16 oldu.
Kaynaklar: NTV Para/ BloomberHT