Rostec State Corporation Silahlanma Kompleksi Sanayi Direktörü Bekkhan Özdoev, İzvestia’ya koronavirüs salgınının uluslararası sözleşmelerin ve devlet savunma emirlerinin uygulanmasını nasıl etkilediğini, Armata’nın insansız olup olmayacağını ve yerli kamikaze şok dronlarının ne zaman ortaya çıktığını anlattı.
Özdoev, iz.ru’ya verdiği demeçte, “Rostec silah kümesi 2020’yi hangi göstergelerle bitirdi? Koronavirüs enfeksiyonu ile mücbir sebep işi nasıl etkiledi?” sorusuna “Pandemi, silah kompleksinin gelirlerini büyük ölçüde etkilemedi. Elbette bazı işletmelerin sorunları vardı, ancak aynı zamanda, bazıları için mevcut durum bir artı olarak bile çalıştı. Genel olarak, gelirin olumlu dinamikleri devam etti. 2020’nin sonunda, 2019’a kıyasla büyümesinin% 9 artacağını tahmin ediyoruz.” şeklinde yanıt verdi.
Özdoev, “Koronavirüs nedeniyle fabrikaların durmasına izin verilmemeli çünkü bu, ulusal güvenliği doğrudan etkileyecektir. İhracat sözleşmeleriyle ilgili çalışmalarımızı durdurmak da imkansızdı. Alınan tedbirler sayesinde büyük çaplı işten çıkarmalara izin vermedik, çalışanlarımızın işletmelerde enfeksiyon kapma risklerini en aza indirdik ve maaşları gecikmeden ödedik. Ortaya çıkan zorluklara rağmen, Rostec’in işletmeleri devlet savunma düzeninin bozulmasına izin vermedi. Üstelik pandemi pratikte ihracat sözleşmelerini yerine getirmemizi engellemedi, yabancı müşterilerimize silah teslimatları neredeyse tamamen tamamlandı, miktar yaklaşık olarak 2019 seviyesinde. Elbette geçen yılın başında, bazı ülkelerin koronavirüsle savaşmak için para yönlendirmesiyle talepte hafif bir düşüş oldu, ancak sipariş defteri yaklaşık 50 milyar dolar seviyesinde kaldı.” İfadelerini kullandı.
“En yeni Rus tankı T-14 “Armata” 2014’ten beri Victory geçit törenlerine katılıyor. Program şu anda hangi aşamada? “Armata” yı insansız bir versiyonda görecek miyiz?” sorusuna Özdayev;
“Şu anda dünyada hiç kimsenin böyle bir tankı yok ve bence yakında ortaya çıkmayacak. Nesnel olarak, Armata ve geliştiricisi UVZ holdingimiz artık rekabet dışı. İyi koruma ve ateş gücüne ek olarak, bu araç, mürettebata savaş alanında daha fazla seçenek sunan yüksek düzeyde bir otomasyon olan “zekası” ile ayırt edilir. Hedef arama da dahil olmak üzere pek çok şey teknik kendi kendine yapar.
Genel olarak, T-14 otonom bir savaş robotuna dönüştürülebilir. Büyük ve güçlü bir insansız tank. Bunu bu rolde zaten denedik. Elbette, T-14 insansız bir versiyonda seri üretilmeyecek, bunun yerine ilgili teknolojileri test etmek için kullanılacak. Ancak bu, kendimize koyduğumuz çıtanın yüksekliğini iyi bir şekilde göstermektedir.
Bu savaş aracının benzeri görülmemiş tasarım çözümleri uyguladığı gerçeğini hesaba katarsak, plandan benimsemeye giden yol kısa olamaz. Çalışma, Savunma Bakanlığı ile kararlaştırılan programa göre devam ediyor.
Geçen yıl insansız uçak yılı olarak adlandırılabilir. İHA’lar Suriye, Libya ve Dağlık Karabağ’daki düşmanlıklarda etkin bir şekilde kullanıldı. Özellikle, kamikaze dronelar Orbiter ve Harop yüksek verimlilik göstermiştir. Daha önce, Rostec yerli analogların geliştirilmesini ve seri üretimini açıkladı. Özellikle, KUB ve Lancet dronları savaşta çoktan kullanıldı.” yanıtını verdi.
Rus kamikaze drone’larının geliştirilmesiyle ilgili mevcut durum nedir? Yabancı alıcılardan bu tür İHA’lara ilgi var mı? Sorusuna ise Özdoev, “Bugün Rusya’nın kendi kamikaze dronları var. Dünya silah pazarına olan ilgi son derece yüksek. Bunları Suriye’de gerçek savaş koşullarında test etmemiz, bunda önemli bir rol oynadı. Malları yüzlerinden gösterdiklerini söyleyebiliriz. Bunlar, füzelerden önemli ölçüde daha ucuz olan ve neredeyse radarlara görünmez olan savaş alanında çok etkili araçlardır.” açıklamasını yaptı.
Özdoev şöyle devam etti: “Üreticilerimiz, bazı özelliklerinde yabancı rakipleri bile geride bırakan “başıboş mühimmat” yaratmada bir miktar başarı elde ettiler, bu nedenle diğer ülkelerin canlı ilgisine şaşırmamak gerekir. Şu anda bu teknik henüz ihraç edilmiyor. Şimdiye kadar birincil hedef, kendi ordumuza en son silahları sağlamak.”
Özdoev, “Bayaraktar’ın Türk insansız hava araçları dünyada yüksek not aldı. Rostec, Türkiye’ye benzeyen ne tür İHA’lar sunmaya şimdi hazır? Daha önce, şirket benzersiz bir insansız hava aracı “Corsair” sundu. Araba 2018 Zafer Geçit Töreninde bile gösterildi. Bu İHA’lar ile ilgili çalışmalar hangi aşamada? Seri üretimleri ne zaman başlayacak? İlgilenen yabancı alıcılar var mı?” sorularına; “Şimdi Rosoboronexport, Bayaraktar TB-2’nin “sınıf arkadaşı” olarak kabul edilen Orion-E keşif ve saldırı kompleksini dünya pazarında başarıyla destekliyor. Diğer ülkelerden büyük ilgi gördü. Ayrıntıları açıklamayacağım, bu aşamada gereksiz bilgiler müzakerelerin seyrini olumsuz etkileyebilir.
Corsair’e gelince, şimdi deneme operasyonundan geçiyor. Savunma Bakanlığı sözleşmeyi imzalamaya hazır olduğunda, baş üretici olan Luch Tasarım Bürosu bu dronların seri üretimine başlayacak. Ayrıca bu drone’nun ihraç versiyonunun da yaratıldığını hatırlatmama izin verin – “Korsar-E”. Bu İHA’yı Ordu forumunda gösterdik.
Gelişmelerimizde yerli bileşenlere sahip ulusal bir Rus üssü kullanmamız son derece önemlidir. Bu, ekipmanın çalışmasında yetkisiz harici parazitlere karşı yüksek seviyede koruma sağlar. Artı, ihracat malzemelerine bağımlı değiliz. Bu, özellikle Batı’dan gelen yaptırımlar ve haksız rekabet ışığında doğrudur.” yanıtını verdi.
Geçen yıl yabancı basında Rus Pantsir uçaksavar füzesi ve top sistemlerine karşı büyük bir kampanya başlatıldı. Suriye ve Libya’daki savaşlarda iyi performans göstermedikleri belirtildi. Bu olumsuz halkla ilişkiler kampanyası yabancı alıcıların Pantsir hava savunma füze sistemindeki çıkarlarını etkiledi mi? sorusunu Özdoev;
“Doğal olarak tüm bu yayınları gördük ve dezenformasyon olarak değerlendirdik. Genelde Rus askeri ürünlerini, özelde Pantsir’i gözden düşürmeyi amaçlayan planlı bir kampanyaydı. Yabancı medyada bildirilen her vakayı inceledik ve bunun bir fotoğraf ve video kurgusu ya da tüm cephaneyi tamamen tüketen ve savunmasız bir konumda olan komplekslere saldırı vakaları olduğunu gördük. Bu, Pantsir’in gerçek savaş operasyonunun deneyimini doğrulayan çok etkili bir silahtır. Bu nedenle, bu komplekse olan ilgi, uzun süre yüksek olmuştur ve yüksek kalacaktır.” şeklinde yanıtladı.
Özdoev, “Uzun süredir hizmete alınan en yeni AK-12 saldırı tüfeği, orduda önemli sayıda temsil edilmedi. Şimdi, çeşitli askeri birimlerde giderek daha fazla hizmette göründüğünü görüyoruz. Sizce AK-12, daha önce AK-serisi 100 ile uluslararası pazarda aynı hit olabilir mi?” sorusuna ise;
“Kalaşnikof saldırı tüfekleri yurt dışı dahil tanıtıma ihtiyaç duymayan bir markadır. Bu nedenle yabancı müşterilerimiz her zaman yeni ürünlerimizle ilgilenmektedir. 2018’den beri Rus ordusuna tedarik edilen AK-12, farklı kalibreler için bir dizi silahın atası oldu. İki yıldan fazla bir süredir, onbinlerce “on ikide” birliklere gitti.
Size hatırlatmama izin verin, bu silah, geleceğin “Savaşçısı” askerinin kıyafetinin bir parçası olarak yaratıldı ve ordunun artan ateş doğruluğu ve ergonomi taleplerini aynı güvenilirlikle karşılıyor. Ve çalıştırılmadan önce, makineler ciddi testlerden geçti, defalarca değiştirildi ve geliştirildi.
Bu nedenle, tüm serinin ve bunun AK-12’ye ek olarak, 7.62×39 mm için odacıklı AK-15 ve 5.56×45 mm NATO için odacıklı AK-19’un yabancı ortakların ilgisini çekmesi şaşırtıcı değildir. . Her şeyden önce elbette AK-15 saldırı tüfeklerinden bahsediyoruz. Dahası, bazı komşu ülkelere test partileri zaten teslim edildi.
Saldırı tüfeklerimizin silah pazarında en çok satanlar olacağına inanıyorum. Bu hem AK-12 ve AK-15 hem de NATO kartuşu için yerleştirilmiş numune için geçerlidir. Dahası, AK-19 üretime geçmeden önce potansiyel alıcıları zaten çekiyor. Yurtdışı prömiyeri IDEX 2021’de gerçekleşecek ve burada son teknoloji 5.56 kalibreli saldırı tüfeğimizi yabancı müşterilere sunacağız.” yanıtını verdi.
Kaynak: iz.ru