Oxford Üniversitesi’nden 37 ülkede dezenformasyon-yanıltıcı haber konularında araştırma

Oxford Üniversitesi'nden 37 ülkede dezenformasyon-yanıltıcı haber konularında araştırma

Oxford Üniversitesi’nin bir parçası olan Oxford İnternet Enstitüsü tarafından yapılan 2020 medya manipülasyon anketine göre, sosyal medya aracılığıyla kamuoyunun manipülasyonu, dünyadaki demokrasiler için büyüyen bir tehdit olmaya devam ediyor .

Raporda, organize sosyal medya manipülasyonu kampanyaları küresel yanlış majör hükümetler, halkla ilişkiler firmaları ve siyasi partiler tarafından endüstriyel ölçekte üretilenlere birlikte, 2019 yılında, 81 ülkede faaliyet yürüttüğü aktarılıyor. Raporda  81 ülkeden 76’dan fazlasının siyasi iletişimin bir parçası olarak dezenformasyon kullanmasıyla, dezenformasyonun nasıl ortak bir siber manipülasyon stratejisi haline geldiğini anlatıyor.

Oxford İnternet Enstitüsü Direktörü Profesör Philip Howard ve raporun ortak yazarı: “Raporumuz yanlış bilgilerin daha profesyonel hale geldiğini ve artık endüstriyel ölçekte üretildiğini gösteriyor. Halkın, hükümet politikası ve faaliyetleri hakkında güvenilir bilgilere her zamankinden daha fazla güvenebilmesi gerekiyor. Sosyal medya şirketlerinin, kamu müdahalesine gerek kalmadan yanlış bilgileri işaretleme ve sahte hesapları kapatma çabalarını artırarak oyunlarını yükseltmeleri gerekiyor, böylece halk yüksek kaliteli bilgilere erişebiliyor.” ifadelerini kullanıyor.

OII ekibi, hükümetler ve siyasi partilerin sosyal medyadaki diğer sesleri boğan özel sektör ‘siber birliklerine’ milyonlarca harcama yapmasıyla sosyal medya manipülasyon seviyesinin 2019’dan beri yükseldiğini söylüyor. Bu tür profesyonel siber birlikler, manipüle edilmiş mesajları yaymak için vatandaş etkileyicilerini de kullandı. Bunlar, ideolojilerini destekleyen gönüllüler, gençlik grupları ve sivil toplum kuruluşlarını içerir.

Raporun baş yazarı Dr. OII alumna,  “bu faaliyetin büyük bir kısmı, özel firmaların kiralık dezenformasyon hizmetleri sunmasıyla profesyonelleşti. ” diyor.

OII araştırmacılarının belirlediği temel bulgular şunlar:

  • Özel ‘stratejik iletişim’ firmaları, 48 ülkede bu tür firmalarla çalışan devlet aktörlerini belirleyen araştırmacılar ile sayısal propagandanın yayılmasında artan bir rol oynuyorlar.
  • Trend olan siyasi mesajlar izlenimi yaratmak için botları ve diğer büyütme stratejilerini kullanan firmalara neredeyse 60 milyon dolar harcandı.
  • Sosyal medya, Facebook ve Twitter gibi firmaların ‘siber birliklerle’ mücadele etmek için adımlar atmasıyla büyük bir savaş alanı haline geldi ve sosyal medyadaki siyasi reklamlara 10 milyon dolar harcandı. Platformlar, Ocak 2019 ile Kasım 2020 arasında 317.000’den fazla hesabı ve sayfayı ‘siber birlikler’ aktörlerinden kaldırdı.

Rapora göre, siber birlikler genellikle doğrudan devlet kurumlarıyla bağlantılıdır, “62 ülkede, bir devlet kurumunun kamusal tavırları şekillendirmek için hesaplamalı propaganda kullandığına dair kanıtlar bulduk.”

Ancak Oxford araştırmacıları, yerleşik siyasi partilerin sosyal medyayı ‘dezenformasyonu yaymak, siyasi katılımı bastırmak ve muhalefet partilerini baltalamak’ için kullandıklarını söylüyor.

Raporda 61 ülkede,”Biz siyasi kampanyalarının bir parçası olarak araç ve hesaplamalı propaganda tekniklerini kullandık siyasi partilere veya ofis için çalışanlara dair kanıtlar buldular. Gerçekten de sosyal medya, dijital kampanyanın kritik bir bileşeni haline geldi. ”

Dr Bradshaw ekliyor: “Siber birlik aktivitesi, otoriter rejimlere kıyasla demokrasilerde farklı görünebilir. Seçim otoritelerinin, bu alanda giderek öne çıkan aktörler olan özel şirketler ve ücretli etkileyiciler de dahil olmak üzere daha geniş dezenformasyon ve sayısal propaganda ekosistemini dikkate alması gerekiyor. ”

Rapor Hakkında

  1. 2020 raporu , Oxford araştırmacıları tarafından küresel olarak organize edilmiş manipülasyon kampanyalarının kanıtlarını belirlemek için kullanılan dört aşamalı bir metodolojiden yararlanıyor. Bu, siber birlik faaliyetleriyle ilgili haber makalelerinin sistematik bir içerik analizini, kamu arşivlerinin ve bilimsel raporların ikincil bir literatür taramasını, ülkeye özgü vaka çalışmaları ve uzman danışmaları oluşturmayı içerir. Araştırma çalışması 2019-2020 yılları arasında Oxford araştırmacıları tarafından gerçekleştirildi. Hesaplamalı Propaganda proje araştırma çalışmaları https://comprop.oii.ox.ac.uk/publications/ adresinde yayınlanmaktadır.
  2. Rapor, dezenformasyonu yaymak için sahte hesapların (botlar, insanlar ve saldırıya uğramış hesaplar) kullanımı da dahil olmak üzere hesaplama propagandasının araç ve tekniklerini araştırıyor. Bulur:
  • 79 ülke insan hesapları kullandı
  • 57 ilçe bot hesabı kullandı
  • 14 ülke hacklenmiş veya çalınmış hesaplar kullandı
  1. Araştırmacılar, siber birliklerin kamuoyunu manipüle etmek için dezenformasyon veya manipüle edilmiş medya oluşturma, veriye dayalı hedefleme ve karalama kampanyaları veya çevrimiçi taciz gibi kötüye kullanım stratejileri kullanma gibi farklı iletişim stratejilerini nasıl kullandığını inceledi.  Rapor şunları bulur:
  • 76 ülke kampanyalarının bir parçası olarak dezenformasyon ve medya manipülasyonu kullandı
  • 30 ülke, politik reklamlarla belirli kullanıcıları hedeflemek için veri yönlendirme stratejileri kullandı.
  • 2019’da 47 ülkeden 59 ülke, siyasi rakiplere veya aktivistlere saldırmak için devlet destekli trolleri kullandı.

Oxford İnternet Enstitüsü hakkında

Oxford İnternet Enstitüsü (OII), Oxford Üniversitesi’nin İnternetin sosyal bilimlerine adanmış çok disiplinli bir araştırma ve öğretim bölümüdür. Pek çok farklı disiplinden çizim yapan OII, çevrimiçi bireysel ve kolektif davranışın sosyal, ekonomik ve politik dünyamızı nasıl şekillendirdiğini anlamaya çalışır. 2001’de kurulduğundan bu yana, OII’den yapılan araştırmalar, dünya çapında politika tartışmaları, formülasyonu ve uygulaması üzerinde önemli bir etkiye sahip olmanın yanı sıra, insanların refahı, güvenliği ve anlayışı üzerinde ikincil bir etkiye sahip oldu. Pek çok farklı disiplinden yararlanan OII, dijital dünyanın gelişimini kamu yararı için olumlu bir şekilde şekillendirmek amacıyla toplumun büyük sorularını ele almak için birleşik bir yaklaşım benimsiyor.

Kaynak: www.oii.ox.ac.uk

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!