Şaibeli sınavlar devam ediyor

Sınavların sessiz sedasız ve normal şartlar altında yapıldığı dönemler tarihte kaldı. Artık sınav denildiğinde kopya esas, dürüst sınav istisna halini aldı. İki yıl önce kopya, sızdırma ve şifreleme ile gündemi sarsan ÖSYM yeniden bir “soru sızdırma” skandalı ile Türkiye’yi karşı karşıya getirmiştir.

Öyle ki ÖSYM denildiğinde artık şifre, kopyalama ve sızdırma skandalları akla geliyor. 2010 yılı KPSS skandalının failleri MİT’in devreye girmesine rağmen de hâlâ faili meçhul kalmaya devam ediyor.

2012 yılında yapılan KPSS sınavına hayatını bağlamış milyonlarca insan bu kez de kaygı, kuşku ve şüphe içine sokulmuştur.

Sınav başlamadan sabah 5’ten itibaren KPSS’de çıkan NATO zirvesi ile ilgili soru binlerce kez Google’da aranmıştır. İstatistiklere bakıldığında 1 gün önce böyle bir aramanın Google’da hiç yapılmadığı ya da 3-5 kez yapıldığı halde sınav sabahı erken saatlerde bu sorunun cevabı Google’de defalarca aranmıştır. Bunu kimse tesadüf olarak niteleyemez!

ÖSYM, KPSS’de çıkan soruları henüz yayımlamamışken çıkan soruların tamamına yakını internet sitelerine düşüyor. Bu internet sitelerinden Beyaz Kalem’in Yayınlar Müdürü Utku Yağlıdereli, Ulusal Kanal’a konuşurken şunları söylüyor; “Bu soruları biz yayınladık. Soruları internetten bulduk” diyor. Dereli,  “Hangi siteden buldunuz sorusunu” ise yanıtsız bıraktı. Para karşılığında bu soruların verildiği de ortaya atılan iddialar arasında.

Beyaz Kalem Yayıncılığın Müdürü Utku Yağlıdereli daha sonra Milliyet’e yaptığı açıklamada ise soruları KPSS’den 6 saat sonra 17.25’te internet sitelerine yüklediklerini belirterek, şöyle bir savunma yapmıştır: “Sınavın akabinde değil. KCK soruşturması ile karıştırılıyoruz burada. 120 sorudan 57 tanesini toparladık. Kendi sayfa şablonumuza yükledik. Orada bir yanlışlık yapmıştık. Deneme şablonumuz olduğu için dosya üzerinde ‘Deneme-2’ yazıyor. Bunun da silinmesi unutuldu”.

Diğer yandan Cahide Bolat adlı şahsın facebook sayfasından ÖSYM kitapçığından telefonla çekilmiş fotoğraflarının yayınlandığı ve yarım saat dolmadan tekrar kaldırıldığına yönelik iddialar var. Sınav sorularının ticari pazarlık konusuna dönüştüğü de medyaya düşen haberler arasındadır.

Dicle Haber Ajansı, KPSS’de çıkan soruları saat 15.45’de yayınlıyor ve sınav ise 17.00’de bitiyor.

İzmir Emniyet Müdürlüğüne sınav sırasında 8 ilde terör örgütü ve KCK ile bağlantılı sınav çetesine yönelik operasyon düzenliyor. Bu operasyonlarda 38 kişi gözaltına alınıyor. KCK’lı sınav çetesinin hesabında 3 milyon Türk lirası olduğu iddiaları var.

OSYM denildiğinde son zamanlarda artık insanların aklına ölçme, seçme ve yerleştirme değil şifreleme, kopyalama ve sızdırma gibi kavramlar geliyor. Vatandaşlar için ÖSYM, şaibeli sınav, tartışılan soru, yargılanan sorumlu ve istifa eden yetkili demektir.

Bu iddialar gençlerin geleceğini tayinde hayati önemi olan bir sınavla ilgilidir. KPSS gibi bir kurumun yıllardır adının kopya, şifreleme ve sızdırma ile anılması anlaşılır gibi değildir. İddialara bakılırsa KPSS aynı zamanda terör örgütünün finansmanında bile kullanılmaktadır. KPSS’nin kopyaya, sızdırmaya, şifrelemeye uygun bir yapısının olması terör örgütü mensuplarını dahi harekete geçmeye teşvik ediyor.

Gençlerin geleceğini ÖSYM dahil hiçbir kurum kopyalara, sızdırmalara ve şifrelere kurban edemez.

ÖSYM yetkililerinin öncelikle kurumun yerlerde sürünen imajını düzeltmekle işe başlamaları gerekir. Bu da sürekli olarak ÖSYM’yi savunarak ya da iddiaları yalanlayarak yapılamaz. İddiaların cesurca üzerine gidilerek yapılır. Gerçeklerin kurumları itibarlı, insanları ise özgür kılacağını hiçbir zaman unutmadan bunu yapmak gerekir.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!