Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürlüğü, “Eşsiz Rehber Hz. Muhammed ve Asr-ı Saadet” konulu siyer projesi kapsamında bir hafta arayla iki ayrı ihale açtı. İki ihalede de Kamu İhale Kanunu’nun ilan yapılmaksızın davet usulüyle ihale verilmesine olanak tanıyan 21/f maddesi kullanıldı. Kanundaki 3.4 milyon TL’lik parasal limitin aşılmaması adına basım işinin ikiye bölündüğü ve adrese teslim ihale yapıldığı iddiası kamuoyunda tepkilere yol açtı.
BİR HAFTA ARAYLA İKİ AYRI SÖZLEŞME İMZALANDI
Projenin ilk ihalesi 26 Haziran 2026’da kutusuz 1000 adet kitap basımı için düzenlendi ve 21 Temmuz’da 2 milyon 340 bin TL bedelle sözleşmeye bağlandı. İkinci ihale ise 3 Temmuz 2026’da prestij kutulu 850 adet kitap basımı için yapıldı ve 23 Temmuz’da 3 milyon 400 bin TL bedelle imzalandı. Böylece toplamda 5 milyon 740 bin TL’lik basım işi gerçekleşti.
İHALELERİN KAZANANI CEMAAT BAĞLANTILI ŞİRKET OLDU
Nefes gazetesinde yer alan habere göre, Toplam tutarı 5.7 milyon TL’yi bulan iki basım ihalesini de İmak Ofset Basım Yayın A.Ş. kazandı. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Karademir’in, Bediüzzaman Said Nursi’nin öğretilerini temel alan ve Nur Cemaati’ne yakınlığıyla bilinen İstanbul İlim ve Kültür Vakfı’nda Mütevelli Heyeti Başkan Vekili olduğu belirlendi. Şirketin daha önce de kamudan aldığı benzer ihalelerle dikkat çektiği kaydedildi.
