1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Bu oyuncaklar çok tehlikeli! Bakanlıktan acil toplatma kararı

Bu oyuncaklar çok tehlikeli! Bakanlıktan acil toplatma kararı

Ticaret Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen sıkı denetimler sonucunda, çocukların sağlığını ciddi ölçüde riske atan tehlikeli kimyasallar içeren ve boğulma tehlikesi yaratan bir oyuncağın satışı tamamen yasaklandı. Bakanlık, söz konusu zararlı ürünlerin piyasadan hızla toplatılması talimatını verdi.

featured

Ticaret Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Bekir Kaplan, çocukların sağlığını doğrudan tehdit eden unsurlara karşı yürütülen titiz saha denetimlerine dair önemli açıklamalarda bulundu. Laboratuvar ortamında gerçekleştirilen hassas analizler neticesinde, piyasada bulunan bir oyuncak modelinde yasal sınırların çok üzerinde “fitalat” tespit edildi. Özellikle bebeklerin ve küçük yaştaki çocukların hormon sistemlerini ve genel gelişimlerini baltalayan bu zararlı kimyasalın yanı sıra, oyuncağın fiziksel yapısı da mercek altına alındı. Yapılan testlerde, ürünün kolayca küçük parçalara ayrılarak çocuklarda nefes borusu tıkanıklığı ve boğulma riski oluşturduğu saptandı.

KIRMIZI ÇİZGİ: ÇOCUKLARIN GÜVENLİĞİ VE GÜBİS DUYURUSU

Bakanlık temsilcisi Kaplan, çocukların sağlığının ve güvenliğinin devlet için tavizsiz bir “kırmızı çizgi” olduğunu ifade etti. Bu doğrultuda, tehlike saçan oyuncağın piyasaya arzı tamamen yasaklanırken, halihazırda raflarda ve satış kanallarında bulunan ürünlerin de ivedilikle toplatılmasına karar verildi. Güvensiz olduğu tespit edilen bu ürüne ilişkin tüm detaylar, şeffaflık politikası gereğince Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi (GÜBİS) üzerinden kamuoyunun bilgisine sunuldu.

DENETİMLER BİLİMSEL ANALİZLERLE SÜRECEK

Ticaret Bakanlığı, miniklerin sağlığını tehlikeye atacak hiçbir ticari faaliyete müsamaha gösterilmeyeceğinin altını çizdi. Vatandaşların güvenli ürünlere gönül rahatlığıyla erişebilmesi amacıyla, bilimsel veriler ve laboratuvar incelemeleri eşliğinde gerçekleştirilen denetim faaliyetlerinin hız kesmeden kararlılıkla devam edeceği vurgulandı. Ailelerin huzuru için güvensiz her ürünün GÜBİS üzerinden ifşa edilmeye devam edileceği açıklandı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0/30 karakter

Giriş Yap

Haberiniz ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!