TCMB’nin yayımladığı haftalık para ve banka istatistiklerine göre, 12 Haziran haftasında toplam rezervler bir önceki haftaya kıyasla 7 milyar 343 milyon dolar azalarak 159,4 milyar dolardan 152,1 milyar dolara düştü. Bu rakam, Haziran 2025’ten bu yana kaydedilen en düşük seviye olarak kayıtlara geçti.
TARİHİ ZİRVEDEN SONRA DÜŞÜŞ HIZLANDI
Merkez Bankası rezervleri, 2026 yılı ocak ayında 218 milyar doların üzerine çıkarak tarihi zirvesini görmüştü. Ancak sonraki aylarda yaşanan gerilemeyle birlikte rezervlerde yaklaşık 66 milyar dolarlık düşüş gerçekleşti. Son veriler, aşağı yönlü seyrin devam ettiğine işaret ediyor.
NET REZERVLER DE AZALDI
Aynı dönemde net uluslararası rezervler de düşüş kaydetti. Verilere göre net rezervler 1,8 milyar dolar azalarak 45,1 milyar dolara gerilerken, swap hariç net rezervler ise 29,4 milyar dolardan 29,1 milyar dolara indi.
GÖZLER YENİ VERİLERDE
Ekonomi çevreleri, önümüzdeki haftalarda açıklanacak rezerv verilerini yakından takip ediyor. Son hesaplamalar, 19 Haziran haftasında rezervlerde sınırlı bir toparlanma yaşanmış olabileceğine işaret etse de, bu verilerin resmi olarak yayımlanması bekleniyor.