Fidan Lavrov ile görüştü: Nükleer risk açıklaması

featured

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Rusya Dışişleri Bakanı Sergev Lavrov ile telefon görüşmesi yaptı.

Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Fidan ve Rus mevkidaşı Lavrov telefonda görüştü.

Görüşmede ikili ve bölgesel konular ele alındı.

BAKAN FİDAN’DAN RUSYA AÇIKLAMASI

Dışişleri Bakanlığında Ankara’daki basın temsilcileriyle bir araya gelen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, gündeme hakkındaki sorulara cevap verdi.

Fidan, yaptığı toplantıda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna ve nükleer doktrine dair açıklamalarına ilişkin, Putin’in küresel savaş ifadesinin Türkiye’nin sürekli uyardığı bir durum olduğunu hatırlatarak Ukrayna ve Gazze’yle savaşın derinleştiğine ve kutuplaşmanın arttığına dikkati çekmişti.

Fidan, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin asker göndererek savaşa aktif taraf olduğuna işaret ederek ABD ve Avrupa’nın da silah göndererek savaşa açıktan taraf olduklarını anımsatmıştı.

NÜKLEER RİSK AÇIKLAMASI

Halihazırda ekonomik, siyasi ve sıcak savaş olarak devam eden topyekun bir mücadele olduğuna dikkati çeken Fidan, “Bunu kelimenin geniş anlamıyla küresel savaş olarak nitelendirmek mümkün. Önemli olan bunun şiddetinin artmaması. Bu belli yerlerde ekonomik ve siyasal savaşın, sıcak savaşa dönüşmemesini temin etmek. Şimdi her iki taraf da elini yükselterek bir gerçekliği ortaya koyuyor” diye konuşmuştu.

Fidan, Rusya-Ukrayna Savaşı’ndaki nükleer tehdide ilişkin, “(ABD’de) Demokratların belli konularda atmak istedikleri adımları, şimdi seçim baskısı olmadan attıkları kanaatindeyim. İşte Ukrayna konusunda, İsrail konusunda görüyoruz atılan adımları. Burada nükleer bir risk var mı? Açıkçası nükleer adı konuşulmaya başladığı andan itibaren nükleer risk oluşur” değerlendirmesinde bulunmuştu.

“TÜRKİYE’YE GELMİŞ DEĞİL”

Türkiye ve Hamas arasındaki ilişkiye yönelik iddialar hakkında konuşan Fidan, “Türkiye olarak biz bu dedikoduları yalanladık. Bakanlık Sözcülüğümüz, Hamas Siyasi Bürosunun Türkiye’ye taşınmadığını açıkladı. Dediğiniz söylentileri Katarlılar da yalanladı. Dolayısıyla şu anda dediğiniz türden bir şey söz konusu değil. Yani Hamas’ın Siyasi Bürosu Türkiye’ye gelmiş değil” dedi.

ABD’nin Hamas üzerinde baskı kurmak istediğini aktaran Fidan, özellikle Demokratların barış anlaşması ve rehineler konusunda uğraş gösterdiğini aktardı. Bakan Fidan, mevcut ateşkes şartlarına ilişkin Hamas’ın kabul ettiği şartlar olmadığı bilgisini paylaştı.

“TARİHİ BİR HADİSE”

Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) İsrail Başbakanı Binyamin Netahyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant için tutuklama kararı alması hakkında Fidan, “UCM’nin aldığı karar, tarihi bir hadise” dedi.

Fidan, söz konusu sonucun daha erken çıkmasını istediğini aktararak, “Tutuklama kararının çıkmasında, uluslararası seferberlik neticesinde insanlık vicdanının İsrail’in izlediği soykırıma karşı artık ortak bir tavır alması ve ortak bir söylem etrafında birleşmesi de büyük rol oynadı” açıklaması yaptı.

Ateşkes olması, insani yardımların başlaması, iki devletli çözüm sağlanması noktasına geldiğine dikkat çeken Fidan, “İsrail her tutumuyla bunları istemediğini açıkça ortaya koyuyor. Apaçık soykırım işleyen İsrailli yöneticiler hakkında tutuklama kararı çıkarılmış olması elbette önemli” şeklinde konuştu.

“TEK BİR YOLU VAR”

Fidan, “Oradaki 2 milyon insanı açlıktan kurtarmanın artık tek bir yolu var; Gazze’ye gıda götürmek için uluslararası bir inisiyatif başlatılmalı. Zira diplomasinin tüm imkanları kullanılmış olmasına rağmen Gazze’de 2 milyon insan tüm insanlığın gözü önünde taammüden aç bırakılarak ölüme mahkum ediliyor. Birleşmiş Milletler bunu maalesef önleyemiyor. Bu durumda uluslararası toplum başka alternatifler düşünerek, bu drama bir çare bulmalı” dedi.

Bakan Fidan, sivil halkın açlığa mahkum edilmesine ilişkin “insanlığın katlanamayacağı bir konu” olduğunu söyledi.

Bu konuda artık diplomasinin bütün imkanlarının kullanıldığını söyleyen Fidan, “Birleşmiş Milletlerde bunu önlemeye yönelik girişimler hep ABD vetosuna takılıyor” dedi.

“RADİKAL KARAR”

Trump hakkında konuşan Fidan, “(Savaşlar) Benim Trump’tan aldığım izlenim, belli konularda söylemi devam ettirip kritik konuları ilk başta biraz akışına bırakacağı yönünde. Çok fazla radikal karar almayabilir” açıklaması yaptı.

Bakan Fidan, Türkiye’nin hem alanda terörle mücadele faaliyetlerini hem de diplomasi masasında pozisyonunu net savunmaya ve ileri teklifler getirmeye devam etmesi gerektiğini belirterek “Bölgede bizim kendi güvenliğimizi sağlamak için her türlü adımı atacağımızı, atmaya hazır olduğumuzu Amerika görüyor. Belli konularda kendilerinden bir tavır değişikliği beklediğimizi de görüyor. Hani belli operasyonları farklı türden yapıyorsak bunun sebebi beklentilerimizin karşılanmasına imkan sağlamaktır ama arazideki durum bizim daha farklı türden bir operasyonu zorunlu kılarsa o da Cumhurbaşkanımız (Recep Tayyip Erdoğan) da ifade etti, elbette gereği yapılır.” diye konuştu.

“ENGELLEYİCİ BİR ROL”

Fidan, ABD askerlerinin bölgede askeri operasyonlara katkı sağlamadığını ve “engelleyici bir rol” oynadığını belirterek “Özellikle İranlı milislere yönelik yapılacak her türlü bölgesel operasyonda Irak’taki ve Suriye’deki Amerikan askerleri adeta rehin olarak kullanılıyor. Amerika İran’ı veya İranlı milisleri bir yerden vurduğu zaman, bölgedeki askerleri saldırılara hedef oluyor. Bu da tabii sürekli bir gerilim alanı oluşturuyor ama dediğim gibi Demokratlar döneminde, Amerikalılar Afganistan’da geri çekilmede yaşadıkları zorluğu, Suriye’de görmek istemediler. Şimdi Cumhuriyetçiler iktidarı devraldıklarında, bunu hayata geçirmeleri için tabii ki bir imkan olabilir. Benim değerlendirmem bu yönde. Olumlu adım atılabilir.” ifadelerini kullandı.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Başkanı Donald Trump’ın Rusya-Ukrayna Savaşı’nı sona erdirme konusundaki adımlarının merakla beklendiğini ifade etti. Fidan, Trump’ın kabinesine aday gösterdiği isimlerin “İsrail yanlısı” tutumlarının, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun genişleme hedeflerini destekleyeceği yönünde işaretler taşıdığını belirtti. Trump’ın “Ben savaşları bitirmeye geliyorum, yeni savaş çıkarmaya değil” şeklindeki açıklamalarının, bu kabine adaylarıyla çelişkili bir izlenim oluşturduğuna dikkat çeken Fidan, ABD’nin önceliğinin Rusya ve Çin’in yakınlaşmasını engellemek olduğunu aktardı.

SURİYE İLE İLİŞKİLER

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin her türlü senaryoya karşı hazırlıklı olmasının önemine dikkat çekerek, Suriye rejimiyle sorunların diplomatik bir formatta ve daha yapıcı bir şekilde ele alınmasını tercih ettiklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konuda ileri bir diplomatik teklif sunduğunu hatırlatan Fidan, “Suriye tarafı, özellikle bu süreçte bazı konuları değerlendirmeye hazır görünmüyor. Ben bunu dile getirdiğimde, ‘Türkiye, Esed’in muhalefetle anlaşmasını ön koşul olarak sunuyor’ diyenler oluyor. Hayır, bu bir ön koşul değil. Ancak benim sorunumu çözmenin yolu, pratikte bu tür bir yaklaşımı gerektiriyor.” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE- SURİYE İLİŞKİSİNDE IRAK ROLÜ

Irak’ın, Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerde kolaylaştırıcı bir rol oynayıp oynamayacağı sorusuna yanıt veren Fidan, Irak’ın böyle bir niyeti olduğunu ve Türkiye’nin bu çabaları memnuniyetle karşılayacağını ifade etti. Irak’ın ev sahipliği yapması durumunda buna açık olduklarını da ekledi.

Suriye, Irak ve Türkiye’nin birbirine kara sınırı olan ülkeler olduğuna dikkat çeken Fidan, bu üç ülkenin geçmişte olduğu gibi bir araya gelerek ağır meseleleri yapısal bir şekilde ele alması gerektiğini iletti. Irak ile Suriye arasındaki sınır güvenliğinin öneminden bahseden Fidan, “Terörle mücadele, silah kaçakçılığını önleme gibi konularda iş birliği büyük önem taşıyor. Bu çerçevede bir üçlü iş birliği mekanizmasını destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!