Eşiyle market alışverişine giden Şimşek: Haklılar, en büyük problem geçim sıkıntısı

featured

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, eşiyle birlikte gittiği market alışverişinde vatandaşlardan gelen geçim sıkıntısı şikayetlerine değinerek, Türkiye’nin en büyük probleminin geçim sıkıntısı ve gelir dağılımındaki adaletsizlik olduğunu vurguladı. Şimşek, CNN TÜRK canlı yayınında yaptığı açıklamada, “Vatandaşlarımız haklı, geçim sıkıntısı çok ciddi boyutlarda. Enflasyon da gelir dağılımını bozarak bu sorunu daha da derinleştiriyor” dedi.

Kestirme çözümler yok: Şimşek, enflasyonun yavaşladığını ancak fiyatların hâlâ arttığını belirtti. “Enflasyonu kontrol altına almamız şart, çünkü enflasyon halk için en kötü ve adaletsiz vergidir. Ancak bu sorunun çözümü zaman alacak, kestirme çözümler yok” diyerek sabır tavsiyesinde bulundu.

Şok terapi uygulamadık: Şimşek, Türkiye’nin ekonomik kırılganlıklarını giderdiklerini ve enflasyonla mücadelede aceleci davranmadıklarını belirterek, “Şok terapi uygulamadık, makro istikrarı önceliklendirdik. Büyük riskleri azalttık, zamana ve sabra ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı. Ekonomik reformlar ve konut arzı gibi alanlarda atılacak adımlarla enflasyonun düşürüleceğini, vatandaşların alım gücünün artırılacağını ifade etti.

İSTİFA İDDİALARINA YANIT VERDİ

Bakan Şimşek, istifa iddialarına ilişkin soruya ise şu yanıtı verdi:

*Ben de anlamakta zorluk çekiyorum. Cumhurbaşkanı’mız seçim sonrası davet ettiler. Bu sorumluluğu teveccüh göstererek bana tevdi ettiler. Bu sorumluluk şiarıyla hareket ediyorum. Benim bir siyasi gündemim yok.

*Benim bir unvan merakım yok. Bunlar diplomayla kazanılan unvanlar değil. Cumhurbaşkanı’mız Başbakan iken bir şekilde vesile oldular. Türkiye’ye döndüm ve ülkeme hizmet etme fırsatı buldum.

*Bizim için büyük bir onur, hakikaten büyük bir gurur. Buradan herhangi bir kişisel anlamda bir çıkar gündemim yok. Bir siyasi gündemim yok. Makro ekonomik dengeleri sağlama, sorunları çözme noktasında Sayın Cumhurbaşkanı’mıza yardımcı olma dışında başka bir ne motivasyonum var ne gündemim var.

*Gerçekten güzel ülkemize hizmet dışında zerre kadar başka bir saikim yok. Başka bir motivasyonum yok. Benimle özdeşleştirilmesi doğru olmaz. Bakın bunu samimi olarak söylüyorum Cumhurbaşkanı’mız var, Cumhurbaşkanı Yardımcı’mız var. Ekonomide çok değerli arkadaşlarımız var. Gerçekten bu güçlü bir ekip işi.

“TÜRKİYE’DEN MUAZZAM BİR PARA ÇIKIŞI OLDU”

Şimşek, ağustosun başında Japonya kaynaklı küresel piyasalarda küçük bir türbülans yaşandığını anımsatarak bunların Türkiye’ye etkisinin sınırlığı olduğuna işaret etti. Bakan Şimşek, şöyle devam etti:

*Bu asılsız iddialar sonrası Türkiye’den muazzam bir para çıkışı oldu. Özellikle off-shore. Dışarıdan kaynak. Çünkü onlar tedirgin oldular. Dolayısıyla bu tedirginliklerin, belirsizliklerin, bu tür iddiaların maalesef maliyeti var.

*Memlekete maliyeti var. Maalesef bu dedikodular devam etti. Dışarıya bir şekilde servis edildi. Programa yönelik bir çaba olduğu düşüncesindeyim. Kim bunu yayıyorsa içeriden, dışarıdan bilmiyorum. İyilik yapmadığı çok net. Neden? Çünkü bu program ekip işi ama dışarıda bizimle bir miktar daha ilişkilendiriliyor.

*Sonuçta geçen sene mayıs sonrası süreçte biz bir miktar ön plana çıktık. Biraz onun üzerinden gidiliyor. Sadece o mu? Bu dönemde kişisel anlamda da bizim üzerimize geliyorlar ki anlamlandırmakta zorluk çekiyorum.

*Ben bunu bütün samimiyetimle söylüyorum. Bazen arkadaşların bir kısmı şunu diyorlar, ‘ya bu program başarılı olursa işte 2028’e giden süreçte işte belli kesimlerin menfaatine olmayacak şekilde’ bir genel kanı var.

*Halbuki ülkemiz kazansın. Program başarılı olsun. Ondan sonra yeter ki milletimize kaliteli hizmet sunalım. Ülkede yatırımlar gerçekleşsin. Ülkede kırılganlıklar azalsın. Bu arada ben her şey iyileşti, sorunları çözdük iddiasında değilim. Öyle bir iddiamız yok. Gerçekten zorlu bir süreci geride bıraktık.

“HER TÜRLÜ DESTEĞİ ALIYORUZ”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la ABD’ye gidip, yatırımcılarla görüşüp görüşmeyeceğine ilişkin soru üzerine Şimşek, yurt dışına Türkiye’nin potansiyelini, yatırım fırsatlarını anlatmak için gittiğini söyledi.

Şimşek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD’de iş insanlarıyla bir araya geleceğini belirterek kendisinin de farklı programlarda iş çevreleriyle bir araya geleceğini dile getirdi.

Programı uygulamanın yeterli olmadığına işaret eden Şimşek, programı anlatmanın önemine dikkati çekti.

Şimşek, programı anlatmaya devam edeceklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

*Cumhurbaşkanı’mız da bu anlamda ahenk içerisinde ve gerçekten güçlü desteği sayesinde bu program var. Orada hani belli makamlarda insanlar, bakanlar var ama sonuçta seçilmiş liderin bir şekilde sahiplenmesi olmazsa o süreçler işlemiyor, program çalışmıyor.

*Dolayısıyla program, Cumhurbaşkanı’mızın liderliğinde hazırlanmış. Kendisi geçen sene açıkladılar ve bu programı uygulamada her türlü desteği alıyoruz. Almaya devam edeceğiz. Ben kendisine de perspektifi sürekli sunuyoruz.

*Çünkü biliyorum kendisi özellikle vatandaşımızın bu geçim sorunu konusunda çok hassas. Gerçekten öyle. çok net. Üretim konusunda, istihdam konusunda, yatırım konusunda, ihracat konusunda hassas. Hem vatandaş hem iş.

*Dolayısıyla aynı hassasiyeti biz taşımak zorundayız ama kolay değil yani bu konjonktür geçici birtakım etkileri içeriyor.

*Bakın geçici diyorum, altını çiziyorum. hiçbir ilaç yan etkisiz olur mu? Hiçbir tedavi meşakkatsiz olur mu? Kolaycı çözüm olsa zaten bulunmuş olurdu. Onun için kestirme yol peşinde değiliz, kolaycı çözümler peşinde değiliz. Kalıcı kazanımlar peşindeyiz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!