Polonya’dan 33 TIR dolusu et geldi!

featured

Et ve Süt Kurumu’nun Polonya’dan yaptığı et ithalatı, üreticiyi köşeye sıkıştırmaya devam ediyor. Üç gün içinde tam 33 tır dolusu karkas et ithal edildi. Bu durum yerli üreticiyi çaresiz bırakıyor.

KESİM FİYATLARI ÇAKILDI, İTHALAT DURMUYOR

Tarımdanhaber’den Sadettin İnan’ın haberine göre kesim fiyatları yerli üreticinin belini bükerken, ithalat tam gaz devam ediyor. Yerli üreticinin hayvanını kestiremediği bir dönemde, Polonya’dan gelen etlerin sanayi ve marketlerde satılması, “Bu ithalat kimin yararına?” sorusunu akıllara getiriyor. 660 ton karkas et, pazara sunulurken yerli üretici kan kaybediyor.

YAĞLI KESİM FİYATI 260 LİRAYA DÜŞTÜ

Et piyasasındaki durgunluk kesim fiyatlarını hızla aşağı çekti. Özellikle Angus-Brangus gibi ithal ırklarda yağlı kesim fiyatı 260 liraya kadar düştü. Yerli üreticinin rekabet gücü zayıflarken, ithalatın kesintisiz devam etmesi sektördeki krizi derinleştiriyor.

3 GÜNDE 33 TIR POLONYA’DAN GELDİ

Et ve Süt Kurumu, sadece bu hafta 33 tır dolusu karkas et ithal etti. Pazartesi ve Salı günü 10’ar tır, Çarşamba ise 13 tır et Türkiye’ye giriş yaptı. İthal edilen bu etler, doğrudan marketler ve sanayiye yönlendirildi.

İTHALAT YIL SONUNA KADAR SÜRECEK

ESK, Polonya BEEF şirketi ile yaptığı anlaşmayla yıl sonuna kadar toplamda 13 bin ton et ithal etmeyi planlıyor. Bu anlaşmanın yerli üretici üzerindeki etkisi ise her geçen gün daha fazla hissediliyor. Zarar eden besiciler üretimden çekilmeye başladı bile.

ÜRETİCİLERİN YÜZDE 30’U ÇEKİLDİ

Yerli üretici et piyasasındaki bu duruma daha fazla dayanamayarak sektörden çekiliyor. Yapılan tahminler, zarar eden besicilerin yüzde 30’unun üretimi bıraktığını gösteriyor. Bu gidişle 2025’te ülkede besici kalmayacak.

Bu gidişat, et ithalatının yerli üretici üzerindeki ağır etkisini gözler önüne seriyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!