Yol çalışması sırasında tesadüfen bulundu: Milyonlarca yılda damlaya damlaya oluşmuş

featured

Şanlıurfa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile Tabiat Varlıklarını Koruma Müdürlüğü ekipleri ve jeoloji mühendisleri, bölgede kapsamlı bir inceleme gerçekleştirdi.

İncelemelere bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri de katıldı. Bölge, jandarma ekipleri tarafından koruma altına alındı ve bazalt sütunların çevresi güvenlik şeridiyle çevrildi.

Karacadağ’ın Jeolojik Özellikleri

Jeoloji mühendisi Ruken Tutku, Karacadağ’ın aktif bir yanardağ olduğu dönemde lavların bölgede yayıldığını ve bu yayılmanın bazalt sütunlarının oluşumuna neden olduğunu belirtti.

Sütunların milyonlarca yıl yaşında olduğunu vurgulayan Tutku, şu bilgileri paylaştı:

“Bu sütun bazaltlar, Karacadağ’ın patlaması sonucu oluşan lavların rastgele yayılmasıyla meydana gelmiştir. Daha önce valilik tarafından UNESCO’ya Karacadağ’ın bir sit alanı ve jeopark olarak tanıtılması için başvuruda bulunmuştuk. Jeoloji Mühendisleri Odası olarak da bu konuda çalışmalarımız devam ediyor.

Bu yapılar dünya genelinde sadece 5-6 yerde bulunmakta ve genellikle altıgen veya beşgen sütun şeklinde oluşmaktadır. Halk arasında sabun kayaları olarak da bilinirler. Turizm açısından büyük bir öneme sahip bu jeolojik mirası koruma altına alırsak, bu bölgeye sahip çıkılması konusunda olumlu adımlar atmış oluruz.”

Koruma ve Turizm Potansiyeli

Sütunların koruma altına alınması ve bu tür jeolojik oluşumların turizm açısından değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı.

Şanlıurfa’nın bu önemli jeolojik mirası, bölgenin turizm potansiyelini artırabilir ve gelecekte daha geniş bir ilgi görebilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!